Και κάπου στο βάθος ποδόσφαιρο... Τακτική ανάλυση ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

2018-03-12

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / ΑΛΛΑΓΕΣ

14'

Ο Κρέσπο χάνει τον Αραούχο, που επιχειρεί ένα απίθανο "ψαλιδάκι" από πολύ κοντά, αλλά η μπάλα περνάει άουτ.

52'

Μπαλιά του Πέλκα για τον Κάμπος, μπερδεύονται οι Βράνιες και Μπακάκης, χαρίζοντάς του την μπάλα, αλλά ο Λαμπρόπουλος προλαβαίνει να βάλει το κορμί του και να απομακρύνει σε κόρνερ το πλασέ του Αγκολέζου.

55'

Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Μακ περνά στη θέση του Λημνιού.

65'

Αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Χριστοδουλόπουλος στη θέση του Λιβάγια.

73'

Ο Χριστοδουλόπουλος ανοίγει αριστερά την μπάλα προς τον Μπακασέτα, που δοκιμάζει ένα ακόμα δυνατό σουτ από πιο μακριά αυτή τη φορά, η μπάλα περνά δίπλα από το δοκάρι.

74'

Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Μπίσεσβαρ αντί του Πέλκα στο ματς.

78'

Στη θέση του Κάνιας ο Σάχοβ για τον ΠΑΟΚ.

82'

Αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Μασούντ στη θέση του Γκάλο.

90'

ΓΚΟΛ! 1-0 για τον ΠΑΟΚ. Κόρνερ του Μπίσεσβαρ, σηκώνεται ψηλά ο Βαρέλα και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα με τον Μουρίσιο να κάνει κίνηση στην μπάλα από θέση off - side χωρίς όμως να κάνει επαφή και να επηρεάζει την οπτική του τερματοφύλακα.

Α ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο ματς με δεδομένο ότι μόνο ένα αποτέλεσμα θα τον έκανε χαρούμενο και αυτό ήταν η νίκη. Επιθετικά βλέποντας ότι η δημιουργία του από τον άξονα είχε περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό που ο Πέλκας ακούμπησε ελάχιστες φορές την μπάλα προσπάθησε να ανοίξει τις γραμμές της ΑΕΚ σε πλάτος. Αυτό ήθελε να το κάνει βάζοντας τους δύο εξτρέμ ( Λημνιό και Κάμπος) πάνω στην γραμμή και επιλέγοντας όταν η μπάλα είναι στην μία πλευρά , ο ακραίος από την άλλη να μένει στην γραμμή και να μην συγκλίνει. Αυτό δημιούργησε κάποιους χώρους, κυρίως στον Λημνιό, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν.

Ο Λουτσέσκου δεν δικαιώθηκε από τις επιλογές των ακραίων του αφού ο Λημνιός δεν εκμεταλλεύτηκε τον χώρο που δημιουργούσε για τον εαυτό του αφού οι επιλογές του ήταν κακές ( οι περισσότερες ήταν βαθιές σέντρες στο δεύτερο δοκάρι που δεν υπήρχε παίκτης), ενώ ο Κάμπος παίζοντας αριστερά με αντίθετο πόδι δεν επέλεγε να πάρει την πλευρά για κάποια σέντρα με το αριστερό αλλά έκλεινε προς τα μέσα πηγαίνοντας στο ένας εναντίον ενός, κάτι που δεν έκανε με επιτυχία.

Τεράστιο πρόβλημα είχε ο ΠΑΟΚ στην επιθετική του δημιουργία αφού μπορούσε να απειλήσει μόνο σε οργανωμένη κατάσταση( η ΑΕΚ ήταν πολύ προσεκτική στα ανεβάσματα της) και δεν το έκανε καθόλου σωστά κάτι που φανερώνει και το στατιστικό ότι σε όλο το πρώτο ημίχρονο είχε μία τελική. Δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη και τα πολύ επιθετικά, σε άλλες περιπτώσεις, μπακ των Θεσσαλονικέων.

Αμυντικά ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε ένα απρόσμενο θέμα στον διάστημα ανάμεσα στον Βαρέλα και τον Κρέσπο με τον Αραούχο να βρίσκει τον χώρο και για μία πολύ σημαντική ευκαιρία. Δεν υπήρχε καλή επικοινωνία όσο αναφορά τον παίκτη που θα έβγαινε να διεκδικήσει την μπάλα και αυτόν που θα έμενε πίσω να καλύψει τον χώρο. Ο Βαρέλα στις προσωπικές του μονομαχίες ξεχώρισε και γενικότερα η αμυντική λειτουργία ,πέρα από την ανικανότητα να σταματήσουν τις συνεργασίες Αραούχο Λιβάγια ακόμα και σε μικρό χώρο, δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Επίσης η μία τελική της ΑΕΚ το υποδηλώνει.

AEK

Η ΑΕΚ είχε το προνόμιο μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο να είναι ευχαριστημένη με δύο αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε σε γενικές γραμμές και στον τρόπο που επέλεξε να προσεγγίσει τον αγώνα.

Επιθετικά προσπάθησε να κρατήσει την μπάλα περισσότερο επειδή δεν ήθελε να την δώσει στον ΠΑΟΚ καθώς ήξερε ότι είναι ικανός να διαχειριστεί αυτήν την κατοχή. Mε τον τρόπο που επέλεγε να αναπτυχθεί έμοιαζε ο καλύτερος τρόπος να αμυνθεί. Για να το εξηγήσουμε αυτό η Ένωση τελείωσε με ένα ποσοστό κατοχής στο πρώτο ημίχρονο της τάξεως του 47 %. Παρόλα αυτά έμοιαζε να μην ψάχνει τον τρόπο να γίνει απειλητική αλλά σκοπός της ήταν να διατηρήσει την μπάλα.

Στην πίεση του ΠΑΟΚ αντέδρασε κάνοντας μακρινές μπαλιές από την άμυνα σε έναν χώρο ανάμεσα στα δύο στόπερ που κινούταν ο Αραούχο με πολύ κοντά του τον Λιβάγια έτοιμο να του σπάσει την μπάλα. Από μία τέτοια μπαλιά ήρθε και η καλύτερη φάση του πρώτου μέρους. Γενικότερα το καλύτερο σημείο της ομάδας στην ανάπτυξη της ήταν οι αποστάσεις που είχαν οι παίκτες μεταξύ τους και κυρίως οι δύο μπροστά. Δεν παρουσίασε κάτι άλλο επιθετικά με την μία τελική να το προδίδει.

Αμυντικά η ΑΕΚ είχε εξαιρετική αντιμετώπιση. Οι παίκτες του άξονα ήταν πολύ κινητικοί και δεν άφηναν να περάσει η μπάλα από τον χώρο του κέντρου πιέζοντας τόσο τα δύο αμυντικά χαφ όσο και τον Πέλκα. Ανάγκασαν τον δικέφαλο του Βορρά να επιδιώξει πλευρική ανάπτυξη καθώς είχαν πολύ σφικτή αμυντική δομή αλλά όχι πλάτος.

Τον χώρο που έβρισκε ο Κάμπος δεν τον εκμεταλλεύτηκε αφού οι φιλοξενούμενοι αντιμετώπισαν πολύ καλά την κατάσταση 1 vs 1 τόσο με σωστό προσωπικό μαρκάρισμα όσο και με βοήθεια συνήθως από το στόπερ. Από αριστερά ο Χουλτ έδινε περισσότερο χώρο στον Λημνιό αλλά δεν το πλήρωσε.

Η πίεση άρχιζε λίγο μπροστά από το κέντρο και αφού τους οδηγούσαν σε μία πλευρά προσάρμοζε όλη η ομάδα την πίεση της στην πλευρά μπάλας.

ΣΧΟΛΙΑ

  • Πολύ φτωχό το πρώτο ημίχρονο από άποψη ευκαιριών.
  • Η ΑΕΚ πήγαινε το ματς εκεί που ήθελε σε χαμηλό ρυθμό και οργανωμένες επιθέσεις.
  • Ο Λουτσέσκου εάν είχε κάνει καλύτερη επιλογή παικτών και ρόλων για τις θέσεις των εξτρέμ είχε την δυνατότητα με τους χώρους που υπήρχαν είτε να κάνει την ομάδα του απειλητική είτε να αναγκάσει την ΑΕΚ να ανοίξει για να μπει και ο Πέλκας στο «κόλπο».

Β ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΠΑΟΚ

Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είδαν τα προβλήματα στην θετική μετάβαση του παιχνιδιού τους και από το πρώτο λεπτό φάνηκαν οι νέοι δύο άξονες που θα κινούταν η ομάδα. Αρχικά ο Πέλκας θα πλάγιαζε στην πλευρά της μπάλας επιδιώκοντας είτε να δημιουργήσει κατάσταση υπεραρυθμίας ( 2 vs 1 ) με τον εκάστοτε εξτρέμ εναντίον του μπακ, είτε να τραβήξει ένα από τους δύο στόπερ μαζί του και να δημιουργήσει χώρο στο κέντρο της επίθεσης. Κάτι που απέδωσε σε μεγάλο βαθμό με δύο τρεις φάσεις (Κάμπος,Πρίγιοβιτς) να δημιουργεί ο Πέλκας κυρίως από τα αριστερά.

Η άλλη οδηγία είχε να κάνει αφού δεν μπορούσε η μπάλα να περάσει από τα αμυντικά χαφ, να παρακάμπτονταν και οι στόπερ να έψαχναν με μακρινή μπαλιά τον Πρίγιοβιτς και ο Πέλκας να ήταν έτοιμος και κοντά να την υποδεχτεί. Παρά το γεγονός ότι η επιθετική εικόνα της βελτιώθηκε, ο ΠΑΟΚ είχε μία καθαρή ευκαιρία πέρα από το γκολ.

Αμυντικά δεν άλλαξαν πολλά αλλά διορθώθηκε η επικοινωνία των δύο στόπερ. Ότι φάση έκανε η ΑΕΚ προήλθε από τα δεξιά ,όπως αμυνόταν, με δυνατά σουτ του Μπακασέτα στην πλευρά του Μάτος που είχε σε όλο το δεύτερο πολύ κακή απόδοση.

ΑΕΚ

Οι κιτρινόμαυροι αντιμετώπισαν αρκετά ζητήματα επιθετικά καθώς δεν έβρισαν τον τρόπο να απειλήσουν κάτι βέβαια που φαινόταν ότι δεν ήταν πρώτο μέλημα τους αφού ήταν προσεκτική και έκανε επίθεση με λίγους παίκτες. Διαχειρίζονταν το ματς με σκοπό να λήξει όπως πήγαινε 0-0.

Αμυντικά είχε και πάλι την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση και οι τακτικές αλλαγές του ΠΑΟΚ τις δημιούργησαν κάποια μικρά προβλήματα. Αδράνεια της ομάδας σε ένα αμυντικό στημένο και το πλήρωσε με το γκολ.

Σχολια

  • Η ΑΕΚ έβλεπε ότι το ματς πήγαινε εκεί που το ήθελε και δεν πήρε ρίσκα.
  • Ο Χιμένεθ ενώ πιστώνετε το εξαιρετικό αμυντικό στήσιμο, οι αλλαγές του για ένα ακόμη ματς δεν βοήθησαν.
  • Για τα γεγονότα που συνέβησαν μετά το 89' δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Η παράφραση ενός ποιήματος του καβάφη πιστεύω είναι αρκετή.

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις το ποδόσφαιρο σου όπως το θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην το εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην το εξευτελίζεις πηαίνοντάς το,

γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς το

στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ώς που να γίνει σα ένα ξένο φορτικό.

Περπερίδης Βαγγέλης