Κανένας … Mourinho δεν μπορεί να λοιδορεί μία φανέλα σαν της United!

2018-03-17

H Manchester United για μία ακόμη χρονιά στην μετά - Ferguson εποχή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και αποκλείεται σε μία πρόωρη φάση για την ευρωπαϊκή της ιστορία αυτή των 16.

Δεν είναι μόνο το γεγονός αυτό, δεν είναι ότι αποκλείστηκε στην έδρα της, ούτε καν το ότι στα δύο ματς είχε συνολικά 4 τελικές εντός εστίας. Είναι κάτι πιο μεγάλο από αυτό.

Ο Mourinho σε δύο δόσεις, μία μετά το τέλος του αγώνα και μία την επόμενη ημέρα σε ένα δωδεκάλεπτο μονόλογο, βάλθηκε να μας πείσει πως ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για την συγκεκριμένη αποτυχία αλλά η ίδια η ομάδα που έχει συνηθίσει τους αποκλεισμούς. Σε αυτό σημείο να σημειώσω πως αναφέρεται για την Manchester United. Μία από τις πιο βαριές ευρωπαϊκές φανέλες.

Με κανένα ίχνος αυτοκριτικής εξήρε τον εαυτό του και τις επιτυχίες που έχει καταφέρει στο παρελθόν για να μας πείσει ότι πλέον η κληρονομιά της ομάδας δεν είναι μεγάλη.

Το να μειώνει κανείς την ομάδα του και κατά επέκταση τους παίκτες του που την απαρτίζουν τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να διατηρήσει το ύψος του στα δικά του μάτια είναι ότι πιο δειλό μπορεί να κάνει. Γιατί κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτά που έχει καταφέρει στο παρελθόν αλλά η στάση του να βάλει το «εγώ» του πάνω από την ομάδα δεν τον τιμάει.

Ερμηνεύοντας λοιπόν αυτή του την στάση, θα τολμήσω να υποθέσω ότι γνωρίζει ξεκάθαρα τις ευθύνες που του αναλογούν και όλες αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις είναι η άμυνα του απέναντι στο «εγώ» του, που ήταν πάντοτε πολύ μεγάλο. Τότε βέβαια υπήρχαν οι επιτυχίες που έδιναν ένα τόνο χαριτωμενιάς σε όλο αυτό. Τώρα που δεν υπάρχουν τον εκθέτει.

Οπότε ο Πορτογάλος τεχνικός βρίσκεται σε ένα σημείο που πρέπει να επαναπροσδιορίσει κάποια πράγματα , τόσο ως προς τις προπονητικές του τακτικές αλλά κυρίως να βρει μία ισορροπία ως προς τον σεβασμό απέναντι στους άλλους και τον αυτοσεβασμό του.

Γιατί η United ήταν, είναι και θα είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα πάνω από πρόσωπα. Και πρόσωπα όπως ο Ferguson ,Giggs, Cantona που συνδιαμόρφωσαν τον μύθο της και όχι ανθρώπους με ένα χρόνο παρουσίας.