Λεωνίδας Παπαδάκης: ο προπονητής φυσικής κατάστασης του Αστέρα Τρίπολης μιλάει για όλα...

2018-05-18

Η σελίδα "Τακτική Ανάλυση Κορυφαίων Αγώνων Ποδοσφαίρου" σε συνέχεια των συνεντεύξεων με κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου του ποδοσφαίρου υποδέχεται με μεγάλη χαρά και τιμή τον κύριο Λεωνίδα Παπαδάκη, προπονητή φυσικής κατάστασης του Αστέρα Τρίπολης.

Ο κύριος Παπαδάκης είναι κάτοχος Uefa A με ειδικό δίπλωμα στο τομέα της φυσικής κατάστασης. Ανάμεσα στο πλούσιο βιογραφικό του ξεχωρίζει η 7η θέση με τον Πλατανιά, η καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου, η 5η θέση με τον Πας Γιάννενα, επίσης η καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου που βγήκε Ευρώπη, αλλά και η φετινή πορεία με τον Αστέρα και η κατάκτηση της 5ης και Ευρωπαϊκής θέσης.

Καλησπέρα σας κύριε Παπαδάκη και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την κουβέντα. Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε τα συναισθήματα που σας δημιουργεί η ανάμνηση της φετινής πολύ πετυχημένης πορεία σας με τον Αστέρα Τρίπολης που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή έξοδο.

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Με το πέρας των υποχρεώσεων της ομάδας το κυρίαρχο συναίσθημα μου είναι η χαρά της επιτυχίας αλλά και η απόλυτη ψυχική ηρεμία μέσα από μια αρκετά δύσκολη φετινή χρονιά με τον Αστέρα.


Προχωρώντας θα ήθελα να εξηγήσετε τον ακριβή ρόλο σας στην ομάδα ως προπονητής φυσικής κατάστασης, δηλαδή το που αρχίζουν και που τελειώνουν συνοπτικά οι αρμοδιότητες σας κατά την διάρκεια μίας προπονητικής μονάδας.


Κύριος και δυσκολότερος ρόλος ήταν ο σχεδιασμός των προπονητικών επιβαρύνσεων (Training Loads) . Ο αντίκτυπος που θα έχει το ασκησιολόγιο της προπόνησης στην απόδοση των παικτών. Η σε βάθος χρόνου απόδοση της ομάδας, ανάλογα με το περιοδικό μοντέλο της φάσης που ακλουθεί. Φυσικά και τα προπονητικά μέρη προθέρμανση-Φυσικά Χαρακτηριστικά - αποθεραπεία ήταν και αυτά στην πλήρη αρμοδιότητα μου.


Οι αρμοδιότητες σας καθορίζονται και από τον «χώρο» που θα σας δώσει ο εκάστοτε προπονητής ή είναι κάτι προκαθορισμένο; Μιλήστε μας και για την σχέση σας με τον κύριο Παντελίδη.


Ο κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο δουλειάς. Εγώ συμπληρώνω το πάζλ που δημιουργεί ο προπονητής με γνώμονα την βελτίωση της συνολικής αγωνιστικής απόδοσης των ποδοσφαιριστών . Έχω δουλέψει με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους πράγμα που μου έχει προσδώσει εμπειρία ως προς τον τρόπο προσέγγισης διάφορων καταστάσεων. Η σχέση μου με τον κ. Παντελίδη είναι κάτι παραπάνω από άριστη!!


Ο τομέας της φυσικής κατάστασης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποκτάει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στην προπονητική «πίτα» καθώς το παιχνίδι σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο physical. Ταχύτητα, αντοχή και δύναμη και τα παράγωγα τους αποκτούν ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ενός παίκτη. Είναι μία άποψη που σας βρίσκει σύμφωνο, και αν ναι, γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;


Η στιγμή που εισχώρησε η επιστήμη στον αθλητισμό είναι και ο μόνος δρόμος προς την βελτίωση . Οι παίκτες έγιναν πιο δυνατοί και πιο γρήγοροι αλλά και πιο έξυπνοι και με μεγαλύτερη ακρίβεια εκτέλεσης των κινητικών τους δεξιοτήτων. Επίσης πιο στιβαροί ως χαρακτήρες μιας και η επιτυχία ή η αποτυχία πρέπει να διαχειριστεί από τον εαυτό τους πρώτα, μέσα από ένα κόσμο των social media με τα πάντα να βρίσκονται στην επιφάνεια. Βλέπετε λοιπόν ότι δεν έχει διογκωθεί μόνο η ικανότητα της φυσικής κατάστασης αλλά όλων των επιμέρους παραγόντων απόδοσης. Απλά οι άλλοι παράγοντες δεν μεταφράζονται σε αριθμούς...


Ας έρθουμε τώρα στο βιβλίο σας ¨ΠΕΡΙΟΔΙΣΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ¨ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Sportbook πριν λίγο καιρό και συγκεντρώνει ,φαντάζομαι, την εμπειρία σας πάνω σε αυτό το κομμάτι όλα αυτά τα χρόνια. Μιλήστε μας λίγο για το περιεχόμενο του αλλά και την ανάγκη που αισθανθήκατε να καταγράψετε τις γνώσεις σας.


Είναι ένα μοντέλο προπόνησης όπου μπορεί να το χρησιμοποιήσει από ομάδα επιπέδου champions league έως ομάδα τοπικού πρωταθλήματος και είμαι περήφανος γι αυτό. Στόχος δεν είναι να παρουσιάσεις κάτι που είναι άκρως θεωρητικό ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την πολυπλοκότητα του, αλλά κάτι που είναι λειτουργικό και βοηθάει την προπονητική κοινότητα να βελτιωθεί. Είναι ίσως το μοναδικό πλάνο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που έχει καταγεγραμμένη την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών στον τομέα της Φ.Κ. με ταυτόχρονη απόλυτη επιτυχημένη πορεία της ομάδας.


Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη σας απόπειρα να εξωτερικεύσετε τις γνώσεις σας για το ποδόσφαιρο σε ένα ευρύ κοινό αφού εδώ και χρόνια διατηρείται την ιστοσελίδα ¨S11.gr¨ έχοντας ίσως το πιο επιστημονικά εξοπλισμένο site για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Τι σημαίνει για σας αυτό το site;


Το s11.gr το δημιούργησα στην ανάγκη μου να εξωτερικεύσω όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση που κατέχω εγώ αλλά και καταξιωμένοι συνάδελφοι του χώρου. Πολλοί ρωτάνε γιατί τα δείχνω? Γιατί εκτίθεμαι σε σχόλια χωρίς να μπορώ να απαντήσω? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΩΡΕΑΝ? Η απάντηση είναι γιατί η γνώση πρέπει να διοχετεύεται στον κόσμο με σκοπό την βελτίωση του, χωρίς εγωισμούς και μικρότητες. Άλλωστε είτε πιστεύεις σε κάτι είτε όχι θα πρέπει να μπεις στην διαδικασία να το ερευνήσεις.


Τέλος, και αφού σας ευχαριστήσω και πάλι, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι μεγαλύτερη επιβράβευση που έχετε δεχτεί για το έργο σας αυτά τα χρόνια και ποιο είναι το προσωπικό σας κίνητρο να συνεχίσετε να κάνετε την δουλειά σας με το ίδιο πάθος;


Η μεγαλύτερη επιβράβευση μου κάθε φορά έρχεται μετά από μερικά χρόνια όπου σε ανύποπτο χρόνο μου λέει κάποιος: Ο "τάδε" ποδοσφαιριστής ή προπονητής ή πρόεδρος ή οπαδός είπε αυτά τα καλά λόγια για σένα... Πρόσεξες το μετά από μερικά χρόνια που ανέφερα? Ποτέ μην δίνεις σημασία στα καλά ή τα κακά λόγια της στιγμής. Μπορεί να λέγονται για κάποιο συμφέρον....
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα... (ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα..) Λόγια του Σωκράτη μου με στοιχειώνουν. Πραγματικά έτσι αισθάνομαι . Δεν θα σταματήσω ποτέ να διαβάζω , να πειραματίζομαι, να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου χωρίς φόβο.


Εδώ μπορείτε να βρείτε το νέο βιβίο του κυρίου Παπαδάκη,

και εδώ μπορείτε να βρείτε την σελίδα του.