Μαριέλα Νησωτάκη: Η Ελληνίδα που κατέκτησε την ποδοσφαιρική Αγγλία...

2018-04-23

 Η σελίδα σε συνέχεια των συνεντεύξεων με προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στον χώρου του ποδοσφαίρου, με μεγάλη χαρά και τιμή καλοσωρίζει την κυρία Μαριέλα Νησωτάκη. Η Μαριέλα έχει εργαστεί ως Performance Analyst στην Premier League και συγκεκριμένα στην Swansea το 2015,στην συνέχεια επαναπατρίστηκε αναλαμβάνοντας επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης του Ατρόμητου για να επιστρέψει στην Αγγλία ως Technical Scout αυτήν την φορά για την Norwich και το πρωτάθλημα της Premiership. Και όλα αυτά όντας 27 χρονών!

 Κυρία Νησωτάκη καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα. Αρχικά θα ήθελα να μας διασαφηνίσετε τους όρους Performance Analyst και Technical Scout .

Η αλήθεια είναι πως οι Άγγλοι αγαπάνε να ονομάζουν ίδιους ρόλους με διαφορετικά ονόματα! Performance Analyst συνήθως είναι ο αναλυτής της ομάδας. Ασχολείται με την τεχνικοτακτική ανάλυση της ομάδας και του αντιπάλου. Πολλές φορές ονομάζεται και Match Analyst.

Technical Scout είναι συνήθως ρόλος που υπόκειται στο τμήμα των μεταγραφών. Η καθημερινή του δουλειά περιλαμβάνει αποκλειστικά την ποσοτική/ποιοτική ανάλυση και παρακαλούθηση ποδοσφαιριστών, έτσι ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό αυτων που μπορεί να αποτελέσουν μεταγραφικό στόχο της ομάδας. Μπορεί να το δείτε γραμμένο και ως Recruitment Analyst.

 Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση στην περίπτωση σας, το γεγονός ότι μία γυναίκα κατάφερε να διακριθεί σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο ή πως ένας άνθρωπος που προέρχεται από την Ελλάδα κατάφερε να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο στην προπονητική ποδοσφαίρου, ένα από τα λιγότερα εξαγώγιμα αθλητικά προϊόντα μας σαν χώρα;

Εντάξει εγώ σίγουρα δεν το βλέπω έτσι και πότε δεν το έβλεπα σαν μειονέκτημα ούτε το ότι είμαι γυναίκα ούτε το ότι είμαι Ελληνίδα. Και νομίζω όταν εσύ δεν το σκέφτεσαι έτσι, τότε και οι άλλοι ασχολούνται με τη δουλειά σου και όχι με την καταγωγή ή το φύλο σου. Για μένα αυτό που αρχικά μπορεί να φαίνεται ως μειονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, διότι μπορείς να ξεχωρίζεις από τους πολλούς όντας γυναίκα και μάλιστα από την Ελλάδα.

 Τι πιστεύετε ότι γίνεται λάθος και ενώ «ταΐζουμε» όλη την μπασκετική Ευρώπη προπονητές, ποδοσφαιρικά είμαστε πολύ πίσω;

Όλα ξεκινάνε από την παιδεία. Στο μπάσκετ υπάρχει καλύτερη παιδεία. Στη χώρα μας το μπάσκετ είναι πιο μπροστά από το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα κατά τη γνώμη μου. Έτσι είναι φυσικό επόμενο και η εκπαίδευση των προπονητών μας να είναι καλύτερη. Συν βέβαια το ότι πλέον έχουμε παράδοση στο άθλημα του μπάσκετ και τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους, οπότε είναι πιο εύκολο να δοθεί ευκαρία σε έναν Έλληνα προπονητή.

 Έχοντας πολύ πρόσφατη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του, ο Xavi εμφανίστηκε πολέμιος όλων αυτών των στατιστικών και των τεχνολογιών που μπήκαν στο ποδόσφαιρο και ενθυμούμενος κανείς και τις αντιρρήσεις του Cruyff, τι επιχειρήματα θα προβάλλατε σε κάποιον για να τον πείσετε για την σημαντικότητα της ανάλυσης, ποιοτικής και ποσοτικής, στο ποδόσφαιρο;

Το επιχείρημα είναι απλό. Οι πληροφορίες βοηθάνε τον οποιοδήποτε. Αρκεί να είναι οι σωστές πληροφορίες. Αυτό είναι το σημαντικό και το "tricky" κομμάτι της ανάλυσης. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Είναι δεδομένα. Πρέπει όμως να καταφέρεις να επιλέξεις τα σωστά δεδομένα, τα δεδομένα που χρειάζεσαι, να τα ερμηνεύσεις σωστά και στη συνέχεια να τροφοδοτήσεις παίκτες, προπονητές, τεχνικούς διευθυντές, μόνο με τις πληροφορίες που χρειάζονται και τίποτα παραπάνω, γιατί μετά απλά θα τις αγνοούν.

 Υπάρχει κάτι πιστεύετε που δεν θα καταφέρει ποτέ να ερμηνεύσει η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο; Πως μπορείς να μετρήσεις το ποδοσφαιρικό IQ ή την διαίσθηση ενός παίκτη;

Ο ανθρώπινος παράγοντας πάντα θα πρέπει να υπάρχει. Για μένα η επιτυχία κρύβεται στη σωστή μίξη δεδομένων και ανθρώπινης διαίσθησης. Όποιος καταφέρει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στα δυο τότε θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν είναι ποτέ μόνο οι υπολογιστές και τα δεδομένα ή μόνο το ανθρώπινο ένστικτο. Αν και με την εισβολή των tracking data τον τελευταίο καιρό, ο ποδοσφαιριστής ακολουθείται παντού στο γήπεδο. Όλες οι κινήσεις του με ή χωρίς την μπάλα καταγράφονται, οπότε είναι θέμα χρόνου να μπορούμε να αξιολογήσουμε τις αποφάσεις του μέσω των δεδομένων.

 Περνώντας τον περισσότερο χρόνο σας μπροστά σε έναν υπολογιστή, δεν σας λείπει αυτή η αίσθηση από το χορτάρι; Η βροχή, η λάσπη, οι φωνές, τα μπράβο; Θα ήσασταν διατεθειμένη να εργαστείτε σε ένα σύλλογο μικρότερης δυναμικότητας και να έχετε τον ρόλο του προπονητή ή ο ρόλος που έχετε σας γεμίζει;

Δε θα πω ψέματα, οι ώρες στον υπολογιστή είναι, ίσως, το χειρότερο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς. Οι ώρες όμως, όχι ο υπολογιστής αυτός καθαυτός. Μ'αρέσει πολύ η δουλειά μου και εκπλήσσομαι συνέχεια από το πόσα μπορώ να καταφέρω μέσω του υπολογιστή και των μαθηματικών. Ο εντοπισμός ενός ποδοσφαιριστή μπορεί όντως να γίνει επιστήμη! Υπάρχει και το κομμάτι του live scouting, οπότε μυρίζω κι εγώ λίγο χορτάρι... χαχαχα. Πέρα από την πλάκα πάντως, θέλω να ακολουθήσω περισσότερο το δρόμο του σκάουτινγκ παρά της προπονητικής, οπότε νομίζω πως είμαι στο σωστό ρόλο αυτή τη στιγμή.

 Πρόσφατα γράψατε ένα άρθρο που γνώρισε μεγάλη απήχηση για την κατάσταση του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρόλο που αποτελεί πάγια θέση μας σαν σελίδα να ασχολούμαστε μόνο με ποδόσφαιρο και τίποτα γύρω γύρω, πιστεύετε πως έχουμε ως Έλληνες το ποδόσφαιρο που μας αξίζει;

Θα έλεγα πως έχουμε όχι το ποδόσφαιρο αλλά το προϊόν που μας αξίζει. Θέλω να πιστεύω πως αξίζουμε καλύτερο ποδόσφαιρο αλλά, όπως λέω πάντα, όλα ξεκινάνε από την παιδεία. Σα λαός γενικά, έχουμε πάθος και δε μας αρέσει να χάνουμε, κάτι που για μένα είναι θετικό, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή κυριαρχεί το "η νίκη με οποιοδήποτε κόστος". Αν αλλάξει η παιδεία μας, θα αλλάξουν πολλά άλλα πράγματα και μαζί μ' αυτά κι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ένα άθλημα. Το ένα φέρνει το άλλο.

 Κύρια Νησωτάκη γνωρίζετε ότι με την πορεία σας και τον χρόνο που χρειαστήκατε να την διανύσετε αποτελείται για πολλά νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τον χώρο, μαζί με αυτά και εγώ, πρότυπο και έναν λόγο να αισιοδοξούν ότι οι προσπάθειες τους θα ανταμειφθούν. Τι συμβουλή θα τους δίνατε;

Καταρχάς ευχαριστώ, και να πω πως για μενα το να έχω καταφέρει να δώσω κίνητρο και να εμπνεύσω κάποιους ως προς τον επαγγελματικό τους προσαντολισμό με κάνει πολύ χαρούμενη και το θεωρώ ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί κάποιος να πετύχει. Δε θα πω τα κλασικά, πως χρειάζεται πολλή δουλειά και τύχη, σίγουρα χρειάζονται αυτά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνουμε να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και καταστάσεις. Χρειάζεται επίσης γνώση και συνεχής ανανέωση της γνώσης μας για το αντικείμενό μας και όχι μόνο. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, υπάρχει ανταγωνισμός και πρέπει να εξελισσόμαστε ακόμα κι όταν έχουμε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, διαφορετικά είναι φυσικό επόμενο να μας προσπεράσουν.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συζήτηση και σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να επιτύχετε όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σας στόχους. Γιατί το ποδόσφαιρο και δη το ελληνικό έχει ανάγκη άτομα που το γνωρίζουν και το αγαπούν σε αυτό το βαθμό.

© 2018 Το Ποδοσφαιρικό blog του Βαγγέλη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε