Μαθαίνοντας για το Perfomance Analysis από τον Περικλή Βλαχάκη
Η σελίδα συνεχίζει την ενότητα συνεντεύξεων με προσωπικότητες στο χώρο του ποδοσφαίρου που έχουν διακριθεί σε μία προσπάθεια να γίνει μία αμιγώς ποδοσφαιρική κουβέντα με ειδικούς του αθλήματος. Στα πλαίσια αυτών των συνεντεύξεων θα γνωρίζουμε από κοντά ειδικότητες με τις οποίες δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι, μέσα από τα μάτια ανθρώπων που τις ασκούν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ένας από αυτούς είναι ο κύριος Περικλής Βλαχάκης, Perfomance Analyst και Sport Rehabilitator στην εταιρεία S.M.A.R.T Physio και Football Analyst στην εταιρία Smartodds. Πάμε να γνωρίσουμε αυτές τις ειδικότητες.
Κύριε Βλαχάκη καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ ως σελίδα ¨Τακτική Ανάλυση Κορυφαίων Αγώνων Ποδοσφαίρου¨ για αυτήν την κουβέντα.
Σε πρώτη φάση θα ήθελα να μας εξηγήσετε ,για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν , τι ακριβώς κάνει ένας Perfomance Analyst και τι αντίστοιχα ένας Sport Rehabilitator;
Είναι 2 διαφορετικές ειδικότητες, ωστόσο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους.
Ο sport therapist/rehabilitator σε μια επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου είναι εκείνος ο επαγγελματίας που επιμελείται της κλινικής αξιολόγησης, πρόληψης, θεραπείας και ειδικής αποκατάστασης του ποδοσφαιριστή πριν, κατά τη διάρκεια και αφού τραυματιστεί. Ειδικεύεται στην άσκηση ως μέσο πρόληψης και θεραπείας των αθλητικών κακώσεων.
Από την άλλη, ο performance analyst έχει μια πιο πλατιά έννοια, καθώς η απόδοση ενός αθλητή δεν περιορίζεται σε 3-4 παράγοντες. Συνεπώς οι αναλυτές απόδοσης μπορεί να ασχολούνται με:
- φυσικές, φυσιολογικές και εμβιομηχανικές μεταβλητές του αθλήματος
- ποιοτικές τεχνικοτακτικές μεταβλητές του αθλήματος
- μεταβλητές που ενεπλέκουν στοιχεία για την πρόληψη, εκτίμηση ρίσκου και πρόγνωσης αθλητικών κακώσεων
- τα recruitment departments για τον εντοπισμό μελλοντικών μεταγραφικών στόχων, καθώς και την παρακολούθηση των ποδοσφαιριστών στην ακαδημία, το πώς εναρμονίζονται ή αποκλίνουν από το στρατηγικό πλάνο
- την ποσοτική ανάλυση κάθε είδους δεδομένων, εφόσον έχουν αποκτήσει τέτοια εξειδίκευση
Όπου υπάρχουν δεδομένα (ποιοτικά ή ποσοτικά) ο αναλυτής απόδοσης έρχεται σαν συνδετικός κρίκος να συλλέξει, επεξεργαστεί, αναλύσει, τεκμηριώσει και μοιράσει τα πορίσματά του με τα υπόλοιπα τμήματα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Επειδή, ο όγκος των δεδομένων είναι τεράστιος και η ανάλυση τους απαιτεί διαφορετική προσέγγιση, εξ ου και ο λόγος που οι αναλυτές απόδοσης έχουν και διαφορετικές εξειδικεύσεις.
Πόσο σημαντικό πιστεύετε πως είναι για έναν προπονητή να έχει δίπλα του έναν Perfomance Analyst;
Είναι αυτονόητο ότι ο αναλυτής απόδοσης είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος. Είναι αναγκαίος σε ένα προπονητικό επιτελείο και αυτό γίνεται αντιληπτό ότι σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου οι ομάδες απασχολούν 3-4 full time. Ξέχωρα από αυτούς που απασχολούνται part time καθώς και μερικούς σε internships. Eίναι ένα group 10 ατόμων που υποστηρίζει και προσπαθεί να βρει τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα του προπονητικού επιτελείου. Είναι τέτοιος ο όγκος των δεδομένων που δεν γίνεται να τον επωμιστεί ένα άτομο.
Στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχουν μπει τόσα επιστημονικά εργαλεία που κάνουν θεωρητικά την δουλειά του προπονητή πιο εύκολη. Θεωρείτε πως ο ρόλος ενός προπονητή έχει μεταβληθεί με τα χρόνια και έχει να κάνει πλέον περισσότερο με την ικανότητα του να διαχειριστεί τόσο όγκο πληροφοριών που έχει στην διάθεση του ή παραμένει ο ίδιος;
Ο σύγχρονος ρόλος ενός προπονητή είναι να αξιολογήσει τα πορίσματα και να βρει την κατάλληλη μεθοδολογία και τρόπους ώστε να τα περάσει στους ποδοσφαιριστές. Είναι ένας λόγος που στην Αγγλία τους ονομάζουν managers. Διαχειρίζεται μια ομάδα στελεχών εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, προκειμένου να φέρει τους στόχους της Εταιρείας του σε πέρας. Μπορεί να ακούγεται ψυχρό στα αυτιά ενός φιλάθλου, αλλά μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την κερδοφορία. Και η λήψη αποφάσεων από το ποιος είναι ο επόμενος μεταγραφικός στόχος, ή το ποιος ευθύνεται που η απόδοση της ομάδος είναι σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα standards, μέχρι και το πόσο οι τραυματισμοί επηρεάζουν την βαθμολογική μου συγκομιδή θα πρέπει να τεκμηριώνονται με αξιόπιστα στοιχεία. Ούτε με γούρια, ούτε στην ''6η αίσθηση''.
Εάν οι νέες γενιές Ελλήνων προπονητών έχουν την αντίστοιχη επιστημονική υποστήριξη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση με αυτή που έχουν οι συνάδελφοί τους σε χώρες με προηγμένο ποδοσφαιρικό υπόβαθρο, τότε σταδιακά θα αλλάξει και ο δικός τους ρόλος επηρεάζοντας την οπτική και διοικητικών παραγόντων ακόμα και φιλάθλων.
Στην Ελλάδα ο ρόλος του αναλυτή έχει γίνει αντιληπτός ευρύτερα;
Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ο ρόλος του αναλυτή έχει ταυτιστεί με τον ρόλο του scout αντίπαλων ομάδων ή μεταγραφικών στόχων. Λογικό από τη μία, αφού δεν υπάρχει επίσημα αντίστοιχη ειδικότητα στα ΤΕΦΑΑ ή άλλη πανεπιστημιακή σχολή της χώρας μας. Επιπλέον, δεν έχει υιοθετηθεί, σε ικανοποιητικό βαθμό, η κουλτούρα της τεκμηριωμένης πρακτικής είτε μιλάμε για προπονητική διαδικασία, είτε για λήψη αποφάσεων σε διοικητικό επίπεδο. Μια νίκη τα θεραπεύει όλα, μια ήττα σε οδηγεί στην καταστροφή. Δεν νομίζω ότι φταίει κατά αποκλειστικότητα ο Έλληνας φίλαθλος για αυτό που δημιουργείται. Άλλωστε πλέον η επαφή με το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αναπόφευκτα έχει φέρει επιδράσεις στο τί ζητάει ο φίλαθλος και τι πραγματικά του προσφέρεται.
Πιστεύετε πως πρέπει να υπάρξει ένα όριο στην είσοδο της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο καθώς θα χάσει μέρος της αυθεντικότητας ή είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να απασχολεί τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους;
Τάσσομαι υπέρ της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για την ανάλυση ενός χαοτικού αθλήματος, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Οτιδήποτε βοηθάει στην ανάλυση και κατανόηση του είναι ευπρόσδεκτο. Είναι ο λόγος που έχουμε δει αξιοσήμαντες αλλαγές σε τεχνικό-τακτικό και επίπεδο φυσιολογίας της ανθρώπινης απόδοσης κατά τη διάρκεια προπόνησης και αγώνα. Χωρίς αυτά τα δεδομένα δεν θα πυροδοτούνταν οι αλλαγές. Κατανοώ τις απόψεις, ωστόσο, για τη διατήρηση της ρομαντικής του χροιάς. Ωστόσο, ο μέσος φίλαθλος δεν θα έχει ποτέ πρόσβαση σε αυτού του είδους τα δεδομένα.
Πείτε μας, τέλος, δύο λόγια για το έργο σας.
Συνεργάζομαι με έναν εξαίρετο επιστήμονα -Αθανάσιος Τράμπας- και δημιουργήσαμε το δικό μας χώρο στη Θεσσαλονίκη. Η Εταιρεία μας έχει αναλάβει πολλά ενδιαφέροντα προτζεκτ σχετικά με την απόδοση ποδοσφαιριστών, πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών, στατιστικές μελέτες που είναι χρήσιμες στους προπονητές, εκτελεστικούς και οικονομικούς διευθυντές των ΠΑΕ, στα recruitment departments ομάδων και ομοσπονδιών, καθώς και δημοσιογραφικές έρευνες που κατά καιρούς έχουν αναρτηθεί σε αθλητικά portals. Παράλληλα, έχουμε ήδη αναπτύξει δικό μας λογισμικό για την συλλογή και ανάλυση δεδομένων προπόνησης και αγώνα με σκοπό την ολιστική προσέγγιση της προπόνησης ενός ποδοσφαιριστή.
Ένα μικρό δείγμα δουλειάς έχουμε δημοσιεύσει στην εταιρική μας σελίδα Smartphysio
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Βλαχάκη και ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία!