Τα δύο νέα πολύ σημαντικά τεχνολογικά δεδομένα στο Mundial της Ρωσίας.

2018-03-23

Καθώς ο καιρός πλησιάζει όλο και περισσότερο για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο, η IFAB (International Football Association Board) δηλαδή ο οργανισμός που αποφασίζει για τους κανόνες του ποδοσφαίρου και τις τροποποιήσεις αυτών, ανακοίνωσε δύο μεγάλες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και βοηθούν σημαντικά την δουλειά των διαιτητών και των προπονητών.

Αν και τον τελευταίο καιρό έχει μπει σταδιακά στην ζωή μας, το Παγκόσμιο Κύπελλο έρχεται να καθιερώσει το V.A.R. (Video Assistant Referee). Πρόκειται για την έξτρα βοήθεια που θα παρέχεται στους διαιτητές ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ότι δεν θα μας απασχολήσουν και σε αυτό το Mundial οι δικές τους αποφάσεις. Ένας επιπλέον διαιτητής που θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα έχει την πρόσβαση σε όλες τις τηλεοπτικές λήψεις κάθε στιγμιότυπου και αφού αποφανθεί για την αμφισβητούμενη φάση θα ενημερώνει σε πολύ μικρό χρόνο τον διαιτητή του αγώνα.

Πέρα από τους διαιτητές σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ευνοημένοι από τους νέους κανονισμούς θα είναι και οι προπονητές καθώς θα τους δοθεί μία νέα δυνατότητα. Θα μπορούν να έχουν έναν άνθρωπο ή μία ομάδα ανθρώπων εκτός αγωνιστικού χώρου στους οποίους θα έρχονται την ώρα του παιχνιδιού ταυτόχρονα όλα τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα και των παικτών και αφού επεξεργαστούν σε πολύ μικρό χρόνο τον όγκο αυτό των πληροφοριών θα τα στέλνουν σε έναν βοηθό στον πάγκο την ώρα της αναμέτρησης. Αυτό θα βοηθήσει τους προπονητές στην λήψη των αποφάσεων την ώρα του αγώνα ( αλλαγές προσώπων, τακτικές αλλαγές) και μπορεί να έχει τεράστια επιρροή στις επιλογές τους.

Το αν αυτές οι αλλαγές θα έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο το ποδόσφαιρο είναι κάτι που μένει να φανεί, το σίγουρο όμως είναι ότι η επίδραση τους θα είναι καταλυτική.