Τακτική ανάλυση ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0 -2 για τον τελικό του Κυπέλλου!

2018-05-13

Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε δίκαια κυπελλούχος 2017 - 2018 καθώς εμφανίστηκε πιο έτοιμος αγωνιστικά αλλά έδειξε να το θέλει και περισσότερο.

ΠΑΟΚ

Αρχική διάταξη

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με έναν σχηματισμό 4-2-3-1. Αυτή η διάταξη δεν ήταν αυστηρή όσον αφορά την επιθετική λειτουργία, καθώς ο Μπίσεσβαρ κινούταν αρκετά εσωτερικά και αποτελούσε μαζί με τον Πέλκα έναν διπλό πόλο δημιουργίας από τον άξονα αλλά και ο Βιερίνια ανέβαινε αρκετά ψηλά για να εκμεταλλευτεί τον χώρο που δημιουργούσε με την κίνηση του ο Μπίσεσβαρ. Ο Πέλκας πολλές φορές πλάγιαζε σε μία πλευρά προσπαθώντας να δημιουργήσει καταστάσεις υπεαραριθμίας.

Αμυντικά γινόταν κατά μεγάλα διαστήματα ένα 4-4-2 , με τον Πέλκα κυρίως να πιέζει δίπλα στον Πρίγιοβιτς.

Επιθετική τακτική

Δημιουργικά ο ΠΑΟΚ παρουσίασε δύο πρόσωπα διαφορετικά στις δύο φάσεις της επίθεσης.

Σε οργανωμένη κατάσταση είχε υπομονή στο παιχνίδι του, προσπαθούσε να χτίσει την ανάπτυξη του από πίσω περνώντας την μπάλα και από τα χαφ και από κει την πλάγιαζε σε κάποιο από τα μπακ που είχανε πάρει μέτρα στο γήπεδο. Μέχρι εκεί είχε επιτυχία το σχέδιο του Λουτσέσκου. Μετά από εκεί προσπαθούσε να περάσει την μπάλα στον Πρίγιοβιτς με πλάτη και κάπου εκεί χαλούσε η ανάπτυξη καθώς Βράνιες κυρίως, αλλά και Τσιγκρίνσκι είχαν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

 Όταν τα μπακ πήγαν σε καταστάσεις 1 vs 1 που έχουν και οι δύο μεγάλη ικανότητα τράβηξαν πέρα από τους προσωπικούς τους αντιπάλους και τα αντίπαλα μπακ και δημιουργούσαν χώρους στα άκρα. Και από εκεί όμως προτιμούνταν παράλληλες σέντρες κάτι που δεν είχε αποτέλεσμα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να δημιουργήσει αξιόλογη ευκαιρία σε οργανωμένη επιθετική κατάσταση.

Η αποτελεσματικότητα που δεν είχε σε αυτήν την κατάσταση την είχε σχεδόν στο απόλυτο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού καθώς όλες τις ευκαιρίες τις δημιούργησε με αυτόν τον τρόπο , είτε με τα ατομικά λάθη των αμυντικών της ΑΕΚ που τους έβγαλαν τετ-α-τετ σε δύο περιπτώσεις. Το επιθετικό τρανζίτιον της ομάδας ήταν εξαιρετικό αφού κάθε φορά που επιδίωκε να απειλήσει έτσι , εκτός από μία φάση στο τέλος, έκανε ευκαιρία.

 Αυτό γινόταν καθώς μόλις έκλεβαν την μπάλα άνοιγαν το γήπεδο με πολύ γρήγορη μετάβαση και εκμεταλλευόντουσαν την πολύ μεγάλη ταχύτητα των παικτών της. Τόσο από τις αποστάσεις που είχαν όσο και από τις επιλογές των παικτών φάνηκε ότι είναι μία κατάσταση που έχει δουλέψει πολύ ο Ρουμάνος προπονητής. Ίσως μπορούσε να το εκμεταλλευτεί περισσότερο από το να έχει ανούσια κατοχή, δίνοντας την μπάλα στην ΑΕΚ και πιέζοντας τους παίκτες που ήταν επιρρεπής στα λάθη με μεγάλη ένταση.

Αμυντική τακτική

Αμυντικά ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε σε αρκετά μεγάλο διάστημα πολύ συνεπής, εμφανίζοντας όμως κάποιες γνωστές για την λειτουργία του παθογένειες. Αρχικά επέλεξε να μην ακολουθήσει την τακτική της ΑΕΚ που πίεζε ψηλά αφού ήθελε να πάρουν την μπάλα τα στόπερ των αντιπάλων. Από κει και πέρα έκλεινε τις πάσες προς τα χαφ και πίεζε τότε τα στόπερ για να τα αναγκάσει να κάνουν μεγάλες μπαλιές. Εκεί πίστευε ότι θα έχει πλεονέκτημα αφού το αμυντικό δίδυμο ήταν ικανότεροι κεφαλοσφαιριστές. Και όντως Βαρέλα και Κρέσπο κέρδισαν τις μάχες ψηλά αλλά και ο βιερίνια , όταν προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το ύψος του και σημάδευαν ψηλά στο δίδυμο Μπακασέτας-Βιερίνια, βγήκε νικητής.

Όταν η μπάλα όμως δεν διεκδικούνταν με το κεφάλι ο Αραούχο και Λιβάγια είχαν πολύ καλές τοποθετήσεις και με το σώμα τους κρατούσαν την μπάλα. Αυτό δεν κατάφερε να περιορίσει σε κανένα σημείο του αγώνα ο ΠΑΟΚ όμως επειδή δεν δημιουργούνταν από αυτό άμεσα απειλή και είχαν δυσκολία στο τι θα κάνουν μετά από εκεί οι αντίπαλοι δεν το πλήρωσε. Σε καταστάσεις αρνητικής μετάβασης, δηλαδή αμυντικού τρανζίσιον, είχε σε γενικές γραμμές αρκετά καλή αντιμετώπιση με εξαίρεση ελάχιστες φάσεις στην αρχή που τις σταμάτησε με φάουλ αλλά και ανεξήγητα στο τέλος του αγώνα που πάλι δεν πλήρωσε.

Α.Ε.Κ.

Αρχική διάταξη

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με έναν σχηματισμό που εναλλασσόταν μεταξύ 4-2-3-1 και 4-4-2 και η διαφορά αυτή είχε να κάνει με την τοποθέτηση του Λιβάγια που άλλοτε έπαιζε δίπλα στον Αραούχο και άλλοτε από πίσω του.

Αμυντικά ήταν πιο ξεκάθαρο το 4-4-2 στην μορφή πίεσης που εφάρμοσε.

Επιθετική Τακτική

Η ΑΕΚ μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο έδειξε άμεσα τις προθέσεις της και τον τρόπο που είχε επιλέξει να προσεγγίσει επιθετικά τον αγώνα. Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίωρο δεν κρατούσε καθόλου την μπάλα και επιδίωκε από όποιο σημείο και να την κέρδιζε να επιτεθεί άμεσα με μεγάλες μπαλιές στους Αραούχο - Λιβάγια. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως οι μπαλιές που είχαν στόχο το κεφάλι τους πήγαιναν χαμένες ενώ τις φορές που γινόταν από μικρότερη απόσταση και τους έβρισκε χαμηλά είχαν αποτέλεσμα σε ικανοποιητικό βαθμό. Έτσι δεν μπορούσε να κρατήσει καθόλου την μπάλα στα πόδια της, και έδινε συνεχώς την μπάλα στον ΠΑΟΚ.

Τις φορές που την πήραν επιτυχημένα το επιθετικό δίδυμο, στις συνεργασίες που περιελάμβαναν μόνο τους δύο τους είχαν κάποιο κέρδος όταν όμως συνεργάζονταν με Μπακασέτα και Μάνταλο δεν είχαν καλή επικοινωνία με αποτέλεσμα να μην έχει ουσία η δημιουργία της ΑΕΚ. Μετά το ημίωρο ίσως αφού είδαν ότι αυτό δεν μπορούσε να λειτουργήσει καθώς δεν κούραζαν και καθόλου τον αντίπαλο κυκλοφόρησαν λίγο την μπάλα, έβαλαν στην δημιουργία και τα μπακ και ανταπεξήλθαν καλύτερα. Οπότε ουσιαστικά η ΑΕΚ δεν ήθελε να πάει σε οργανωμένες επιθέσεις αλλά να εκβιάσει αντεπιθέσεις με στόχο μία - δύο να βγουν απόλυτα για να πάρει αυτό που θέλει.

Ίσως Χιμένεθ γνωρίζοντας πως ο ΠΑΟΚ είναι λιγότερο αποτελεσματικός στις οργανωμένες επιθέσεις ήθελε να του δώσει την μπάλα. Απλά ο κίνδυνος όταν κάνεις κάτι γρήγορα είναι πάντα να μην το κάνεις βιαστικά και αυτό έκανε η Ένωση με πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις και σε καίρια σημεία που μετά την έβρισκαν ανοργάνωτη.

Αμυντική τακτική

Αμυντικά η ΑΕΚ σε οργανωμένη κατάσταση ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εφάρμοσε μία πίεση στα ¾ όχι οργανωμένη αλλά ουσιαστικά μόνο με τους δύο επιθετικούς καθώς δεν ήθελε να ανεβάσει τις γραμμές της, με σκοπό περισσότερο να μπερδέψει τις επιλογές ανάπτυξης του ΠΑΟΚ σε πρώτο χρόνο. Δεν έφερε κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα αυτή η πίεση πέρα από κάποια βολέ που εκβίασε του Πασχαλάκη.

 Η αντιμετώπιση του Πρίγιοβιτς ήταν πολύ καλή με τον Βράνιες να κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι. Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν είχαν να κάνουν με τα ατομικά ,και σε κάποιες περιπτώσεις παιδικά, λάθη της αμυντικής γραμμής που πουλούσαν μπάλες σε χώρους απαγορευτικούς αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις η κακή επικοινωνία Βράνιες -Τσιγκρίνσκι που έβγαιναν βοήθεια στο μαρκάρισμα του Πρίγιοβιτς και άφηναν τον χώρο τους με παίκτη ελεύθερο.

Το αμυντικό τρανζίσιον της ομάδας όμως ήταν τουλάχιστον αναποτελεσματικό αφού δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους αντιπάλους παρόλο που υπερτερούσαν αριθμητικά αφού δεν υπήρχε συννενόηση για την γραμμή του off- side, ήταν μία ταχύτητα πίσω και δεν μιλούσαν στην κατανομή μαρκαρισμάτων αλλά και να ακολουθήσουν τις κινήσεις των αντιπάλων. Θα μπορούσαν έστω να κάνουν περισσότερα φάουλ σε αυτές τις καταστάσεις.

Έξτρα

  • Και οι δύο ομάδες αντιμετώπισαν τα κόρνερ με man to man και δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα.
  • Η ΑΕΚ είχε στα άκρα δύο παίκτες περισσότερο δεκάρια που έπαιζαν και με αντίθετο πόδι και συνέκλιναν κάτι που δεν έδωσε πλάτος στο παιχνίδι της ώστε να έχουν και περισσότερο χώρο να κινηθούν Λιβάγια και Αραούχο.

  • Ο Μάνταλος από τον τρόπο που πήγαινε πάνω στις φάσεις φάνηκε ότι δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμος.

                                                                                     Περπερίδης Βαγγέλης

© 2018 Το Ποδοσφαιρικό blog του Βαγγέλη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε