Τακτική ανάλυση Barcelona - Roma 4-1

2018-04-05

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Α ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

18'

Λάθος αντίδραση της άμυνας, εντυπωσιακό πλασέ του Ράκιτιτς η μπάλα στο δοκάρι!

37΄

Γκοοολλλ 1-0 η Μπαρτσελόνα με αυτογκόλ του Ντε Ρόσι!!!

ΑΛΛΑΓΕΣ

-

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

BARCELONA

H Μπαρτσελόνα παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με ένα σχηματισμό 4-4-2 με μοναδική έκπληξη να αποτελεί η παρουσία του Σεμέδο στην αρχική ενδεκάδα και κατά επέκταση η τοποθέτηση του Σέρζι Ρομπέρτο σαν εξτρέμ.

Φάση επίθεσης σε οργανωμένη κατάσταση:

Οι Μπλαουγκράνα αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους. Αυτό συνέβη γιατί αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις δύο εναλλασσόμενες μορφές άμυνας της Ρόμα. Όταν οι φιλοξενούμενοι πίεζαν στα 4/4 η Μπάρσα σε αντίθεση με άλλες φορές δεν ρίσκαρε με κυκλοφορία σε επικίνδυνους χώρους και γέμιζε μπροστά την μπάλα με ψηλές μπαλιές κάτι που δεν είχε επιτυχία αφού η τετράδα πίσω ήταν ικανότερη κεφαλοσφαιριστές από την επιθετική τετράδα των γηπεδούχων. Οπότε ουσιαστικά μετά τους ενδιέφερε να κερδίσουν τις δεύτερες μπάλες, δηλαδή τις αποκρούσεις των αντιπάλων αμυντικών.

Στο μεγαλύτερο μέρος όμως η πίεση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ήταν στα ¾ με μία διάταξη 4-1-4-1 και την γραμμή άμυνας να είναι αρκετά ψηλά. Αυτό δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους γηπεδούχους καθώς δεν υπήρχε χώρος ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ και τους μέσους να κυκλοφορήσει η μπάλα και εκβίαζαν μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Οι κακές πάσες σε συνδυασμό με τον κακό συγχρονισμό των παικτών αλλά και την δεμένη οργάνωση της άμυνας δεν επέτρεψαν να γίνει απειλητική. Στις περιπτώσεις που είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους και περνούσαν την μπάλα από όλες τις ζώνες κατάφεραν να κάνουν την γραμμή άμυνας των τζιαλορόσσι να οπισθοχωρήσει και να βρεθούν χώροι.

Φάση επίθεσης σε μη οργανωμένη κατάσταση (αιφνιδιασμός):

Οι γηπεδούχοι προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρήκαν κάποιες τέτοιες καταστάσεις αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκαν γιατί δεν αντέδρασαν με την απαραίτητη ταχύτητα τόσο στην σκέψη όσο και στην εκτέλεση. Σε αυτό συντέλεσε και το ότι έκλειναν πολύ γρήγορα και μαζικά οι αντίπαλοι στον παίκτη που είχε την μπάλα.

Αμυντικά αντιμετώπισε το παιχνίδι σχεδόν όπως όλα τα υπόλοιπα. Κατά διαστήματα εφάρμοζε μία πίεση ψηλά αυτής της μορφής.

 Δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα πέρα από κάποια κενά όταν ανέβαζε την γραμμή άμυνας ψηλά και δεν ήταν σε απόλυτη ευθεία και έβαζε on-side κάποια τρεξίματα των ακραίων της Ρόμα. Αλλά ο Σεμέδο κυρίως που χρειάστηκε να τα αντιμετωπίσει αντέδρασε σωστά. Γίνανε και κάποια ατομικά λάθη στην άμυνα που δεν κόστισαν.

ROMA

O Ντι Φραντσέσκο παρέταξε την ομάδα του σε έναν σχηματισμό 4-3-3 και έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο θα κατάφερνε να αναχαιτίσει τις επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων αλλά και να περιορίσει την δράση του Μέσσι. Στο πρώτο μέρος το κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Φάση επίθεσης σε οργανωμένη κατάσταση:

Η Ρόμα ήταν σαφές ότι o κύριος τρόπος απειλής της δεν θα ήταν η οργανωμένη κατάσταση. Σε αυτήν την φάση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των ακραίων της με διαγώνιες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας που ήταν ψηλά. Παρόλο που είχε τις προοπτικές να αποδώσει κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε μεγάλο βαθμό.

Σε ανοργάνωτη επιθετική φάση (αιφνιδιασμούς) :

Οι φιλοξενούμενοι προσπαθώντας να αμυνθούν συλλογικά μόλις έκλεβαν την μπάλα είχαν μοναδικό προωθημένο τον Τζέκο. Σε αυτόν πήγαινε η μπάλα που προσπαθούσε όταν ήταν ψηλά να την κατεβάσει ή να την μοιράσει στον κοντινότερο παίκτη κάτι που δεν είχε αποτέλεσμα γιατί είχαν μεγάλες αποστάσεις. Όταν όμως την έπαιρνε χαμηλά προσπαθούσε να βάλει σωστά το σώμα του να την προστατέψει και να περιμένει κάποιο ανέβασμα από του συμπαίκτες του και κυρίως από Φλορέντσι και Περόττι. Παρόμοιο στυλ είχε υιοθετήσει και η Τσέλσι στο προηγούμενο ματς αλλά αυτή είχε πολύ πιο μικρές αποστάσεις από τον κεντρικό επιθετικό της.

Φάση άμυνας σε οργανωμένη κατάσταση:

Η Ρόμα αμυντικά έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο. Είχε ένα πολύ σφικτό σχηματισμό 4-1-4-1 με τον Ντε Ρόσι να βρίσκεται ανάμεσα στα στόπερ και τους μέσους.

Στον Μέσσι είχαν ιδιαίτερη αντιμετώπιση αφού έκλειναν αμέσως στο αριστερό του και ερχόταν βοήθεια πολύ γρήγορα αναγκάζοντας να πάει από το δεξί και έπεφταν στην μπάλα στα πόδια του.

Σε καταστάσεις αιφνιδιασμού πάλι προσαρμοζόταν γρήγορα στον κάτοχο της μπάλας προσπαθώντας να του κλέψουν την μπάλα μόλις την έχαναν. Εάν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα αντιδρούσαν πιο γρήγορα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα κενά που δημιουργούνταν.

ΣΧΟΛΙΑ

  • Η Μπαρτσελόνα φάνηκε κουρασμένη τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. Δεν είχε ιδέες στο παιχνίδι της και αργούσε να αντιδράσει.
  • Μία ομάδα όχι αποκλειστικά μεγαλύτερου διαμετρήματος από την Ρόμα αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη αγωνιστική αποφασιστικότητα και ικανότητα θα έπαιρνε περισσότερα πράγματα από την αυτήν την κουρασμένη έκδοση της Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε.
  • Η μορφή πίεσης του Ντι Φραντσέσκο με λίγη βελτίωση ως προς τα κομμάτια που θα εκμεταλλεύεται τις κερδισμένες μπάλες θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση της ομάδας του Βαλβέρδε από πιο αδύναμους αντιπάλους.

Β ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

46΄

Μεγάλη ευκαιρία με το καλημέρα για τη Ρόμα. Σέντρα του Φλορέντσι, καρφωτή κεφαλιά του Περότι η μπάλα άουτ.

55΄

ΑΥΤΟΓΚΟΛ! 2-0. Σέντρα του Ράκιτιτς, ο Μανωλάς έδιωξε πριν τον Ουμτιτί στο δοκάρι, η μπάλα επέστρεψε, χτύπησε στο γόνατο και κατέληξε στα δίχτυα.

59'

Γκοοοολλλ 3-0 με Πικέ!!! Εξαιρετική επέμβαση του Αλισον στο σουτ του Σουάρες, από κοντά ο Πικέ το γκολ. Σούπερ η μπαλιά του Μέσι.

80'

Γκοοοοολλλ 3-1 με Τζέκο!!!! Σέντρα του Περότι, ο Τζέκο βρέθηκε στην πορεία και πλάσαρε ιδανικά

87'

Γκοοολλλ Σουάρες και 4-1!!!!!!! Τραγικό διώξιμο της άμυνας και ο Ουρουγουανός πέτυχε το 4-1

ΑΛΛΑΓΕΣ

60΄

Αλλαγή για την Ρόμα. Στην θέση του Πελεγκρίνι ο Γκοναλόνς.

66΄

Παουλίνιο αντί Μπούσκετς.

72΄

Ελ Σαραουί αντί Φλορέντσι.

77΄

Ντεφρέλ αντί Ντε Ρόσι.

83΄

Αντρέ Γκόμεζ στην θέση του Ρομπέρτο και λίγο αργότερα Ντένις αντί Ινιέστα.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

BARCELONA

Η ομάδα της Καταλονίας ειδικά μετά το 2-0 οπισθοχώρησε τις γραμμές της και επιδίωξε και κατάφερε να γίνει απειλητική με αντεπιθέσεις. Βρήκε τον απαραίτητο χώρο και αν ήταν λίγο καλύτερα τα τελειώματα θα έβαζε ακόμα περισσότερα γκολ. Βέβαια παρατηρήθηκαν κάποια ζητήματα στο αμυντικό τρανζίτιον (μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα) της ομάδας ειδικά μετά την αλλαγή του Μπούσκετς. Αυτό οφειλόταν ότι συμμετείχε ενεργά, παρόλο που συγκροτούσε δυάδα στα χαφ με τον Ράκιτις, και ο Παουλίνιο στις αντεπιθέσεις και όταν χανόταν η μπάλα ο Κροάτης έμενε λίγο μόνος.

ROMA

Η ομάδα της Ιταλίας μπήκε στον αγωνιστικό χώρο δυνατά. Παρόλα αυτά η πρώτη τακτική μεταβολή που παρατηρήθηκε είναι το ότι ενώ η επιθετική γραμμή συνέχιζε να πρεσσάρει πολύ ψηλά, η αμυντική οπισθοχώρησε και δημιουργήθηκαν κάποια κενά στον χώρο μπροστά από τους αμυντικούς. Γενικότερα άνοιξε το παιχνίδι. Μετά το 2-0 ανοίχτηκε η Ρόμα ακόμα περισσότερο με κόστος 2 τέρματα που θα μπορούσαν να ήταν και περισσότερα. Ιδιαίτερα κινητικός ο Περόττι που όμως δεν είχε την ανάλογη υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ

  • Στην Μπαρτσελόνα είναι τόσο συγκεκριμένοι οι τακτικοί ρόλοι που όταν αναλαμβάνει κάποιος άλλος έναν ρόλο του προκατόχου του φαίνεται αμέσως η διαφορά.
  • Το πόσο βαρόμετρο αποτελεί η παρουσία και η συνεισφορά του Μπούσκετς αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά.
  • Ο Σεμέδο πρέπει να δουλέψει περισσότερο και να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο του τι γίνεται στην πλάτη του καθώς παρατηρείται να έχει θέμα στις παράλληλες μπαλιές.
  • Η επιθετική ανάπτυξη της Μπάρσα όταν αντιμετωπίζει τέτοια πίεση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ατομικές επιθετικές ιδέες - εμπνεύσεις παικτών βαρόμετρα και όταν είναι κουρασμένο το μυαλό τους υπάρχει πρόβλημα.

ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ 

© 2018 Το Ποδοσφαιρικό blog του Βαγγέλη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε