ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ 1-0

2018-03-05

Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / ΑΛΛΑΓΕΣ

26΄

ΓΚΟΟΟΟΛ , αψεγάδιαστη εκτέλεση του "Λέο", έστειλε τη μπάλα... συστημένη σχεδόν στο "παραθυράκι" του Όμπλακ που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

35΄

Αναγκαστική αλλαγή του Ινιέστα. Στο γήπεδο μπαίνει ο Αντρέ Γκόμεζ.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

BARCELONA

Επιθετικά:

Η Μπαρτσελόνα μπήκε στο γήπεδο γνωρίζοντας ότι θα είναι η ομάδα που θα έχει περισσότερο την μπάλα στα πόδια της καθώς ήταν κάτι που επιδίωκε και η ίδια και ο αντίπαλος της. Οπότε το ζήτημα ήταν να καταφέρει να κάνει την κατοχή της ουσιαστική κάτι που αντιμετωπίζει καθ΄όλη την διάρκεια της σεζόν. Στην οργανωμένη επιθετική της ανάπτυξη είχε δύο βασικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη της επιδίωξη ήταν να περάσει την μπάλα μέσα στον Σουάρεζ και αυτός έχοντας τοποθετήσει σωστά το σώμα του και έχοντας πλήρη έλεγχο της μπάλας να επιδιώξει ένα γρήγορο και κοντινό ένα - δύο είτε με κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας είτε έξω από την περιοχή για κάποιο παίκτη που θα επιχειρούσε σουτ ή θα έψαχνε αυτός την κάθετη μπαλιά με καλύτερες προοπτικές αφού είχε πρόσωπο στο τέρμα. Ένας από τους τέσσερις παίκτες στα χαφ συν τον Μέσσι προσφερόταν για κάτι τέτοιο αφού δεν είχανε καθαρά εξτρέμ και οι παίκτες στα άκρα έκλειναν πολύ. Ο τρόπος που πιεζόταν όμως ο Σουάρεζ το έκανε αυτό δύσκολο και είτε δεν πήγαινε πρώτος στην μπάλα, εξαιτίας της καλύτερης τοποθέτησης του αμυντικού ή του διπλού μαρκαρίσματος του (καμιά φορά και τριπλό), είτε έκανε επαφή με την μπάλα αλλά η κακή του ισορροπία δεν του επέτρεπε μια σωστή πάσα.

Η δευτερη επιλογή ανάπτυξης ήταν οι γρήγορες αλλαγές της μπάλας από αριστερά στα δεξιά και το αντίστροφο με κύριο εκφραστή τον Μέσσι καθώς η Ατλέτικο έπαιζε πολύ κλειστά χωρίς πλάτος και οι δύο ακραίοι αμυντικοί ήταν συχνά μόνοι στην πλευρά τους. Βέβαια στο σημείο που βρισκόταν μόνοι δεν γινόταν απειλητικοί για αυτό και κυρίως ο Άλμπα διέσχιζε την πλευρά με την μπάλα και την έσπαγε ανάμεσα στο ύψος της μεγάλης περιοχής και του πέναλτι που κινείται συνήθως ο Μέσσι, ενώ ο Σέρχι προτιμούσε είτε να την ξαναγυρίσει στο κέντρο είτε να πάρει την πλευρά με την μπάλα και να κάνει μια σέντρα στο ύψος της μικρής περιοχής. 

Ούτε αυτό έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα αλλά κούραζε τους παίκτες της Ατλέτικο που προσαρμοζόταν αμέσως στην πλευρά της μπάλας.

Η Μπαρτσελόνα έγινε πιο απειλητική τις φορές που βρήκε πιο ανοργάνωτη την φιλοξενούμενη ομάδα με γρήγορο transition είτε από κάποιο κλέψιμο της μπάλας είτε όταν ανέβαινε η Ατλέτικο να πιέσει ψηλά.

Αμυντικά:

Η Μπαρτσελόνα αμυντικά εφάρμοζε μία πίεση περίπου στα ¾ του γηπέδου με οδηγία κάθε παίκτης να ακολουθεί τις κινήσεις του προσωπικού του αντιπάλου για αυτό βλέπαμε και πολλές φορές τον Ράκιτιτς να ανεβαίνει τόσο ψηλά ακολουθώντας την κίνηση του Πάρτευ που ήθελε να υποδεχτεί την μπάλα από χαμηλά για να φτιάξει το παιχνίδι της Ατλέτικο.

Γενικά έβγαιναν δυνατά στα μαρκαρίσματα, είχαν μικρές αποστάσεις για να ελέγχουν την γρήγορη και κοντινή μετάβαση της μπάλας των αντιπάλων, κάτι που σε αυτό το ματς δεν έκανε η Ατλέτικο. Επίσης εφάρμοζαν άμεση πίεση μόλις έχαναν την μπάλα για την επανάκτηση της και ανέβαζαν πολύ ψηλά την γραμμή της άμυνας τους περίπου στο κέντρο αλλά με απόλυτο έλεγχο των φάσεων καθώς όλες οι κινήσεις των παικτών της Ατλέτικο στην πλάτη της άμυνας υποδείχτηκαν off-side. Δεν δέχτηκαν απειλή στο πρώτο μέρος.

ATLETICO MADRID

Επίθεση:

Η Ατλέτικο βάσισε σχεδόν ολόκληρη την επιθετική της δημιουργία στο πρώτο ημίχρονο ,κάτι που φανερώνει και το 33 % κατοχή, σε καταστάσεις αιφνιδιασμού και γρήγορου επιθετικού transition. Μία επιλογή ήταν οι μακρινές μπαλιές από τους αμυντικούς στον Κόστα στην πλάτη της άμυνας που αποδείχτηκαν τελείως άκαρπες και η άλλη επιλογή της ήταν αυτό που μας συνηθίζει τα τελευταία χρόνια η οργανωμένη αντεπίθεση με 3-4 παίκτες σε κοντινή απόσταση να βγαίνουν πολύ γρήγορα μπροστά και με γρήγορη μεταφορά της μπάλας και συνδυασμούς τους να γίνονται απειλητικοί. Αυτό ήταν τουλάχιστον το σχέδιο καθώς δεν έγινε πράξη με επιτυχία.

Άμυνα:

Η Ατλέτικο προσπαθώντας να βάλει δύσκολα στην επιθετική δημιουργία και ανάπτυξη της ομάδας της Βαρκελώνης στο πρώτο ημίχρονο εφάρμοσε τρία διαφορετικά στυλ πίεσης. Στην αρχή του παιχνιδιού πίεζε ακόμα και στα 4/4 προσπαθώντας να κλέψει κάποια μπάλα και σε έναν πολύ νευραλγικό χώρο στα πέριξ της περιοχής.

Στην συνέχεια εναλλασσόταν μεταξύ δύο μορφών οργανωμένης άμυνας. Είτε πίεζε στο ύψος του κέντρου με τον Γκριεζμάν σε έναν ελεύθερο ρόλο να προσαρμόζει την πίεση του στην μπάλα και το σύστημα να μοιάζει με 4-4-1-1.  

Είτε περίμενε στο δικό της τρίτο και έπαιζε μία διπλή άμυνα ζώνης πολύ χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ:

  • Κατώτερη των περιστάσεων η Ατλέτικο σχεδόν σε όλο το πρώτο μέρος, βγάζοντας από το παιχνίδι με τον τρόπο που παίζει τον Κόστα και Γκριεζμάν.
  • Μετά τον τραυματισμό του Ινιέστα η Μπαρσελόνα δεν άλλαξε σχηματισμό αλλά ο Κουτίνιο άλλαξε θέση πηγαίνοντας ως αριστερός εσωτερικός χαφ, κάπου που σαφώς αποδίδει καλύτερα και ο Γκόμεζ πήγε δεξιός.
  • Από την στατιστική ξεχωρίζει η υπεροχή της Μπαρσελόνα στην κατοχή με 67% , οι τελικές της που ήταν 7 έναντι μίας της Ατλέτικο και τα κόρνερ 7 έναντι 0.

Β ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / ΑΛΛΑΓΕΣ

59΄

Πρώτη αλλαγή για την Ατλέτικο: Κορέα αντί Βρσάλικο.

66΄

Δεύτερη αλλαγή για την Ατλέτικο: Ο Γκαμεϊρό αντί του Γκάμπι.

74΄

Τρίτη και τελευταία αλλαγή για την Ατλέτικο: Λούκας αντί του Φελίπε Λουίς.

75΄

Ο Σουάρεζ σκοράρει για την Μπαρτσελόνα αλλά το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ.

78'

Πολύ ωραίο σουτ του Μπουσκέτς μετά από εκτέλεση κόρνερ, διώχνει με υπερένταση ο Όμπλακ.

84΄

Αλλαγή για την Μπαρτσελόνα στην θέση του Κουτίνιο, ο Παουλίνιο.

86΄

Σκοράρει για την Ατλέτικο ο Γκαμειρό αλλά έχει σταματήσει η φάση νωρίτερα σωστά για off-side του Κόστα.

91΄

Πολύ όμορφο σκάψιμο από τον Σουάρεζ με την μπάλα να καταλήγει λίγο δίπλα από την εστία του Όμπλακ.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

BARCELONA

Επιθετικά:

Η Μπαρτσελόνα έχει μπει στο δεύτερο μέρος με διαφορετική τακτική προσέγγιση ως προς το πώς θέλει να πάει ο αγώνας. Δίνει την μπάλα και στην Ατλέτικο (ποσοστά κατοχής δεύτερου ημιχρόνου 51% - 49 % υπέρ της Μπάρτσα) και κοιτάει να εκμεταλλευτεί τους χώρους που αφήνει η φιλοξενούμενη ομάδα στην προσπάθεια της να πάρει κάτι από τον αγώνα. Παρόλα αυτά η συμπεριφορά της στις αντεπιθέσεις δεν ήταν ενδεδειγμένη καθώς έκανε λάθος στις τελικές επιλογές. Το δεύτερο ημίχρονο θεωρητικά ευνοούσε το παιχνίδι της αφού υπήρχαν χώροι όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε χωρίς είναι η αλήθεια να επιδιώξει ιδιαίτερα να φανεί επικίνδυνη επιθετικά. Είχε βέβαια τις ευκαιρίες της να μεγαλώσει τον δείκτη του σκορ.

Αμυντικά:

Ξεκάθαρη η βαρύτητα που έδωσε ο Βαλβέρδε στο δεύτερο ημίχρονο στην συνεπή αμυντική λειτουργία της ομάδος. Συνέχιζε να πιέζει στα ¾ όμως με πολύ μικρότερη ένταση. Δύο είναι οι παρατηρήσεις που μπορεί να ξεχωρίσει κανείς από το χώρο της άμυνας στο δεύτερο ημίχρονο. Ένα το γεγονός ότι η Ατλέτικο έπαιζε για σχεδόν μισή ώρα με 4 επιθετικούς σε ένα 4-2-4 και όμως δεν κατάφερε να κάνει σημαντική φάση πέρα από το ακυρωθέν γκολ, κάτι που πιστώνεται κυρίως στην τετράδα πίσω που υπήρξαν φορές που βρέθηκε σε ολιγαριθμία.

Επιπλέον κάποια επιπόλαια λάθη στο χώρο του κέντρου της ομάδας από την πίεση στα 4/4 των αντιπάλων δεν στοίχισαν.

Atletico Madrid

Επιθετικά:

Η Ατλέτικο έχοντας χαραμίσει ένα ολόκληρο ημίχρονο, βγήκε πολύ διαφορετική στο δεύτερο. Αποφάσισε να αποκτήσει κατοχή μπάλας και ισορρόπησε τον αγώνα όμως δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να μετουσιώσει αυτήν την κατοχή σε ξεκάθαρη απειλή. Με τις πολύ επιθετικές αλλαγές που έκανε απέκτησε πλάτος στο παιχνίδι της κάτι που δεν εκμεταλλεύτηκε ωστόσο. Μετά το 65΄ έφτασε να παίζει με 4 επιθετικούς 4-2-4 (γκριεζμαν αριστερά, δίδυμο μπροστά Κόστα με Γκαμειρό και Κορέα δεξιά, επιπλέον ο Τόμας έγινε δεξί μπακ και οι δύο «ακραίοι» του προηγούμενου συστήματος γίναν αμυντικά χαφ!). το γεγονός αυτό όμως δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα γιατί η μπάλα δεν έφτασε σωστά μπροστά και υπήρχαν κακές αποστάσεις μεταξύ των παικτών.

Αμυντικά:

Αμυντικά ανέβασε αρκετά τις γραμμές άμυνας της κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πιο αποτελεσματική η πίεση στα 4/4. Στο πρώτο ημίχρονο που γινόταν, η γραμμή άμυνας ήταν σχεδόν έξω από την δικιά τους περιοχή οπότε υπήρχε μεγάλο κενό της γραμμής του κέντρου με αυτής της άμυνας. Τώρα αυτό διορθώθηκε με αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον δύο κοψίματα σε πολύ κρίσιμο σημείο αλλά οι επιλογές μετά ήταν κακές. Επίσης η πίεση στα 4/4 εφαρμόστηκε σε πάρα πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το πρώτο ημίχρονο. Σε κατάσταση αιφνιδιασμού είχε προβλήματα η αμυντική λειτουργία χωρίς όμως να το πληρώσει.

ΣΧΟΛΙΑ

  • Η Μπαρτσελόνα στο δεύτερο ημίχρονο έκανε διαχείριση του αποτελέσματος και δικαιώθηκε.
  • Ο Γκόμεζ ήταν για ένα ακόμη ματς μέτριος προς κακός. Παρόλα αυτά παραμένει παίκτης της ομάδας που βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή οπότε τα γιουχαρίσματα των οπαδών δεν βοηθούν σε κάτι ούτε τον ίδιο αλλά κυρίως την ομάδα.
  • Στατιστικά ισορροπία σχεδόν σε όλα τα σημεία στο δεύτερο ημίχρονο, που δεν ήταν ποιοτικά καλό.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ

© 2018 Το Ποδοσφαιρικό blog του Βαγγέλη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε