Τακτική ανάλυση Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 3-0

2018-03-15

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Α ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

3'

ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΛ 1-0 Η ΜΠΑΡΤΣΑ. Ο Μέσι ξεκίνησε τη φάση, η μπάλα πέρασε από Ντεμπελέ, αντίπαλο, Σουάρες και από πολύ πλάγια δεξιά ο Αργεντινός πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Κουρτουά.

20'

ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΛ 2-0 Η ΜΠΑΡΤΣΑ. Επική ενέργεια Μέσι. Εκλεψε μπάλα στο κέντρο, άδειασε δύο, έστρωσε τέλεια στον Ντεμπελέ, που σούταρε με δύναμη για το 2-0.

37'

Διπλή ευκαιρία για Τσέλσι. Απόκρουση Τερ Στέγκεν στο σουτ του Αλόνσο και άουτ το σουτ του Καντέ που μπερδεύτηκε με τον Φάμπρεγκας.

45'

ΔΟΚΑΡΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!!!!!! Φαουλάρα του Μάρκος Αλόνσο στο αριστερό σίδερο ψηλά.

Το Live από gazzeta.gr

Αλλαγες

-

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπάρσα μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με αρκετές προσαρμογές στην τακτική της σε σχέση με το προηγούμενο αγώνα με τους Λονδρέζους. Από την αρχή μπορούσε κανείς να διακρίνει τις πιο βασικές κατευθύνσεις της ομάδας.

Η τοποθέτηση του Ντεμπελέ στην αρχική ενδεκάδα δεν ήταν αποκλειστικά μία επιλογή προσώπου αλλά μία τακτική επιλογή. Με την παρουσία του γάλλου ο Βαλβέρδε ήθελε να επιτύχει δύο πράγματα.

Αρχικά έδινε πλάτος στο επιθετικό παιχνίδι των Μπλαουγκράνα καθώς κινούταν πάνω στην γραμμή, κάτι που δεν είναι στα καθήκοντα ούτε του Γκόμεζ ούτε του Παουλίνιο.

Το δεύτερο όφελος που επιδίωκε να καρπωθεί ο «Txingurri» με την επιλογή Ντεμπελέ ήταν να περιορίσει τα ανεβάσματα του Αλόνσο καθώς στην προσπάθεια να επιτηρήσει τον Γάλλο, ο ακραίος αμυντικός της Τσέλσι θα παραμελούσε τα επιθετικά του καθήκοντα. Στο πρώτο μέρος αυτό στέφθηκε με επιτυχία.

Φάση επίθεσης σε οργανωμένη κατάσταση: Το γεγονός πως υπήρχε ένας καθαρός ακραίος έκανε την ομάδα στην οργανωμένη φάση της επίθεσης να έχει έναν σχηματισμό 3-3-4. 

Πικέ, Ούμτιτι, Ρομπέρτο ήταν στην άμυνα, Ινιέστα, Ράκιτιτς και Μπούσκετς σχημάτιζαν μία τριάδα στο κέντρο που ήταν ο ρυθμιστής της επιθετικής δημιουργίας καθώς από αυτούς περνούσαν οι περισσότερες μπάλες (κορυφαίος σε αυτό το κομμάτι ο Ράκιτιτς με 53 επαφές στο πρώτο μέρος και 98% επιτυχία) και μπροστά πάνω στις γραμμές ήταν ο Άλμπα με τον Ντεμπελέ , ενώ Σουάρεζ με Μέσσι πιο κεντρικά. Για μικρά διαστήματα περνούσε και ο Μέσσι δεξιά και ο νεαρός Γάλλος κινούταν περιφερειακά του Ουρουγουανού. Ο τρόπος ανάπτυξης ήταν κυρίως η κυκλοφορία της μπάλας με υπομονή περνώντας από όλες τις ζώνες (αριστερά, κέντρο, δεξιά) και περίμεναν μία πάσα στον Σουάρεζ ή σε όποιον κινούταν δίπλα του στο κέντρο της επίθεσης για να παίξουν ένα γρήγορο ένα - δύο και να ψάξουν είτε τελείωμα είτε μία κάθετη πάσα στο χώρο πίσω από τους αμυντικούς (για την συγκεκριμένη τακτική οδηγία έχει γίνει περεταίρω εμβάθυνση στην ανάλυση του αγώνα με την Ατλέτικο).

Φάση επίθεσης σε μη οργανωμένη κατάσταση (αιφνιδιασμός): Οι Μπλαουγκράνα γνώριζαν πως με το παιχνίδι της η Τσέλσι δεν θα τους έδινε πολλούς χώρους. Οπότε αυτή η κατάσταση του αγώνα έμοιαζε να γίνει δύσκολα πηγή κινδύνου. Παρόλα αυτά με την φάση του 20ου λεπτού απέδειξε το αντίθετο. Ο Μέσσι κλέβοντας την μπάλα στον χώρου του κέντρου και περνώντας δύο παίκτες βρέθηκε σε μία κατάσταση 2 vs 2 με τρεις ακόμα παίκτες να τον ακολουθούν από πίσω. Εκεί η ώριμη απόφαση του Αργεντίνου να περιμένει την κίνηση του Ντεμπελέ και η εξαιρετική κίνηση του Σουάρεζ που τράβηξε μαζί του τον αντίπαλο του ήταν καθοριστικά.

Στην αμυντική φάση τόσο στην οργανωμένη όσο και στην ανοργάνωτη η ομάδα της Βαρκελώνης έπαιζε κλειστά μην θέλοντας να αφήσει τους Ζιρού- Αζάρ- Γουίλιαν που έπιζαν πολύ κοντά να γίνουν απειλητικοί. Δεν παρατηρήθηκε τίποτα διαφορετικό σε σχέση με άλλες περιπτώσεις στην αμυντική δομή της Μπαρτσελόνα οπότε δεν υπάρχει και κάτι άξιο αναφοράς. Η πρόκληση ήταν να περιοριστούν τα συνεχή ανεβάσματα των δύο φουλ μπακ (Αλόνσο, Μόουσεζ) και για αυτό ο Ντεμπελέ αναγκαζόταν να γυρίσει πολύ πίσω για να μην βρεθεί η ομάδα του αμυντικά σε κατάσταση ολιγαριθμίας. Ο Ινιέστα και αμυντικά έπαιζε πιο εσωτερικά με τον άλμπα να έχει υπό ευθύνη του το μαρκάρισμα του Μόουζες αφου ο Γουίλιαν σπάνια έπαιζε κοντά στην γραμμή (το γεγονός αυτό φαίνεται και με την επόμενη εικόνα στην οργανωμένη κατάσταση της Τσέλσι).

ΤΣΕΛΣΙ

Ο Κόντε ξεκίνησε τον αγώνα με μία επιλογή που εξέπληξε πολλούς, την τοποθέτηση στην αρχική ενδεκάδα του Ζιρού. Το γιατί το αποφάσισε αυτό έγινε ξεκάθαρο αφού και οι δύο καταστάσεις στην επιθετική του λειτουργία ρυθμίζονταν από αυτό.

Φάση επίθεσης σε οργανωμένη κατάσταση: Η Τσέλσι είχε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο να απειλήσει στον αιφνιδιασμό καθώς εκεί θεωρούσε ότι είναι ικανή να ανταπεξέλθει καλύτερα απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Πλάνο όμως υπήρχε και στην οργανωμένη κατάσταση.

Ο σχηματισμός που θεωρούσε πως θα την έκανε επικίνδυνη ήταν αυτός.

Ο Γουίλιαν και Αζάρ έπαιζαν πολύ κλειστά και διατηρούσαν μικρή απόσταση τόσο μεταξύ τους όσο και με τον Ζιρού. Με κοντινές συνεργασίες και γρήγορες μεταβιβάσεις αλλά και ατομικές ενέργειες προσπαθούσαν να ξεκλειδώσουν την άμυνα της Μπάρσα δίνοντας παράλληλα τον χώρο στους δύο ,Αλόνσο και Μόουζες, να πάρουν όλη την πλευρά. Κάτι τέτοιο δεν λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό παρόλο που είχε τις προοπτικές να το κάνει καθώς οι συνεργασίες που περιελάμβαναν τον Ζιρού δεν είχαν μεγάλη επιτυχία αλλά και η συνέπεια που έδειξε ο Ντεμπελέ αμυντικά και γενικότερα οι γηπεδούχοι.

Σε ανοργάνωτη επιθετική φάση: Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα ήταν μία κατάσταση που έψαχναν οι φιλοξενούμενοι καθώς πίστευαν ότι είχαν την δυνατότητα να γίνουν επικίνδυνοι. Αυτό είχαν στο μυαλό τους να το κάνουν με τον παρακάτω τρόπο. 

Μακρινές μπαλιές στον Ζιρού και αυτός με το πλεονέκτημα που έχει ψηλά να σπάει την μπάλα κοντά του που βρίσκονταν οι Αζάρ και Γουίλιαν. Αυτοί όταν έχουν την δυνατότητα θα επιτίθενται άμεσα και όταν δεν την έχουν θα περιμένουν τα γρήγορα ανεβάσματα των Αλόνσο και Μόουζες ώστε με την ταχύτητα τους να γίνουν απειλητικοί.

Αμυντικά η Τσέλσι εναλλασσόταν μεταξύ δύο μορφών άμυνας. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μέρους εφάρμοσε την παρακάτω άμυνα       5-4-1.

Ενώ κατά μικρότερα διαστήματα πίεζε στα 4/4 σε έναν σχηματισμό 3-4-3 (ίσως και η μοναδική κατάσταση που εφαρμόστηκε απόλυτα ο αρχικός σχηματισμός των διαγραμμάτων).

Την φορά που κλήθηκε να αμυνθεί σε ανοργάνωτη κατάσταση δεν το έκανε με επιτυχία παρότι είχε περισσότερους παίκτες αφού δεν υπήρχε καλή επικοινωνία να μοιραστούν τα μαρκαρίσματα και πήγαν όλοι να μαρκάρουν τον παίκτη που είχε την μπάλα.

ΣΧΟΛΙΑ

  • Το κλειδί του αγώνα ήταν το πολύ γρήγορο γκολ της Μπαρτσελόνα στο ματς, καθώς η αμυντική διάταξη της Τσέλσι σε 5-4-1 έμοιαζε πολύ δύσκολο να απειληθεί. Μετά από το γκολ αναγκάστηκαν να ανεβούν.
  • Η κατοχή ήταν στο 62,5 % για τους γηπεδούχους κάτι που λίγο πολύ αναμενόταν.
  • Ο μόνος παίκτης που φαινόταν ικανός να απειλήσει από τους «Μπλε» ήταν ο Γουίλιαν. Δεν δικαιώθηκε με την επιλογή του ο Κόντε να βάλει τον Ζιρού.

Β ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

47'

Ο Κουρτουά έκανε λάθος, ο Σουάρες σούταρε, αλλά το έσωσε τελικά ο Βάλγος πορτιέρο.

63'

ΓΚΟΟΟΟΟΟΛ 3-0 Η ΜΠΑΡΤΣΑ. Ο Μέσι καλπάζει, με δύο αγγίγματα της μπάλας αδιάζει τρεις αντιπάλους και από πλάγια ξαναστέλνει την μπάλα κάτω από τα πόδια του Κουρτουά.

85'

Τρομερή επέμβαση του Κουρτουά στην καρφωτή κεφαλιά του Παουλίνιο.

90'

ΔΟΚΑΡΙ!!!! η Τσέλσι ξανά στην κεφαλιά του Ρούντιγκερ.

Live από gazzeta.gr

ΑΛΛΑΓΕΣ

56'

Αλλαγή για την Μπαρτσελόνα. Παουλίνιο αντί Ινιέστα.

61'

Δεύτερη αλλαγή για τους γηπεδούχους, Αντρέ Γκόμες αντί Μπουσκέτς.

67'

Διπλή αλλαγή για την Τσέλσι. Τζαπακόστα, Μοράτα αντί Μόουζες, Ζιρού.

67'

Κλείνει τις αλλαγές του ο Βαβέρδε. Αλέις Βιδάλ αντί Ντεμπελέ.

82'

Τελευταία κίνηση κα για τον Κόντε. Πέδρο αντί Αζάρ.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπαρτσελόνα για ένα ακόμη ματς τον τελευταίο καιρό καταφέρνει να εξασφαλίσει το σκορ που επιθυμεί στο πρώτο ημίχρονο και μπαίνει στο δεύτερο για να το διαχειριστεί.

Σε οργανωμένη φάση δεν επιδίωξε να απειλήσει και ούτε και το κατάφερε κάτι που δείχνει το γεγονός πως είχε μία ισορροπημένη κατοχή στο 46% με μόλις το 27% από τον χρόνο που είχε την μπάλα συνολικά στα πόδια της την κυκλοφόρησε στο 1/3 του γηπέδου της Τσέλσι.

Η απειλή της προερχόταν από αιφνιδιασμούς και γρήγορο τρανζίσιον της ομάδας που σε μία από αυτές τις φάσεις ο Μέσσι έγινε ξανά σκόρερ και ουσιαστικά έκοψε τον πολύ καλό ρυθμό που είχαν οι φιλοξενούμενοι μέχρι εκείνο το σημείο.

Αμυντικά δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα με τις μικρές τακτικές μετατροπές του Κόντε που θα εξηγηθούν παρακάτω. Ο Αλόνσο ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα στο δεύτερο μέρος στους γηπεδούχους και η αλλαγή του Βιδάλ σε συνδυασμό με το γκολ του Μέσσι επανέφεραν τις ισορροπίες και το κακό διάστημα της Μπάρσα.

ΤΣΕΛΣΙ

Η Τσέλσι μπήκε στον αγώνα πολύ πιο σοβαρή και για ένα 20λεπτο από το 45 μέχρι το 65 το γκολ έμοιαζε να είναι θέμα χρόνου να έρθει. Στην βελτίωση της εικόνας συντελέσαν κάποιοι παράγοντες. Αζάρ και Γουίλιαν απέκτησαν ελεύθερο ρόλο στην πλάτη του Ζιρού και άλλαζαν συχνά πλευρές ή βρίσκονταν και οι δύο σε μία πλευρά. Επιπλέον ο Αλόνσο όταν η μπάλα ερχόταν στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου αποκτούσε και αυτός έναν ελεύθερο ρόλο, καθώς για ένα διάστημα έμοιαζε να βρίσκεται παντού. Αυτός ήταν η κύρια πηγή απειλής της Τσέλσι.

Το πιο σημαντικό όμως που άλλαξε στους φιλοξενούμενους ήταν ότι ανέβασαν τις γραμμές πίεσης του και έπαιξαν πιο παθιασμένα και δυναμικά. Μετά το τρίτο γκολ κατέρρευσαν και αγωνιστικά και ψυχολογικά. Οι «μπλε» τον μισό χρόνο που είχαν την μπάλα στα πόδια τους ήταν στο επιθετικό τους τρίτο , γεγονός που δεν εκμεταλλευτήκαν.

Και πάλι στο αμυντικό τρανζίσιον εμφάνισαν προβλήματα ενώ αριθμητικά σε αυτές τις καταστάσεις υπερτερούσαν.

ΣΧΟΛΙΑ

  • Η Τσέλσι αν εμφάνιζε μεγαλύτερη συνέπεια στην μεταφορά της μπάλας στο αμυντικό της κομμάτι αλλά και αν έκανε πιο καλές και με υπομονή επιλογές στην τελική πάσα θα διεκδικούσε με αξιώσεις τις πιθανότητες της.
  • Η Μπαρτσελόνα ενώ στο πρώτο μισό της σεζόν έμοιαζε να επιδιώκει στο πρώτο ημίχρονο να διαβάσει το παιχνίδι των αντιπάλων και να ρίξει τον ρυθμό και στο δεύτερο να χτυπήσει το ματς, τον τελευταίο καιρό παίρνει αυτό που θέλει στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο κάνει μία έξυπνη διαχείριση. Η διάρκεια θα δείξει εάν αυτό αποτελεί τακτική επιλογή ή συγκυρία.
  • Οι γηπεδούχοι είχαν συνολικά στο ματς μόνο 8 τελικές εκ των οποίων 3 γκολ, ενώ οι φιλοξενούμενοι 9. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς αρκετά.

ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ από την σελίδα Τακτική Ανάλυση Κορυφαίων Αγώνων Ποδοσφαίρου. (https://www.facebook.com/greektacticalanalysis/?ref=settings )

© 2018 Το Ποδοσφαιρικό blog του Βαγγέλη. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε