ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΟΚ 1-3 (ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ,ΑΓΩΝΑΣ 1ος, 28/02/2018)

2018-03-03

Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ:

24'

ΓΚΟΟΟΛ 0-1 για τον ΠΑΟΚ (Μαουρίσιο)! Ο Πρίγιοβιτς έπαιξε το 1-2 με τον Μακ. Ο Σέρβος μπήκε στην περιοχή από αριστερά, έκανε το γύρισμα, μπάλα κόντραρε στο σώμα του Κόρμπου, ο Λημνιός έκανε την κεφαλιά, η μπάλα κατευθύνθηκε προς τα δίχτυα. Ο Μαουρίσιο με νέα κεφαλιά την έσπρωξε στα καρέ του Κότνικ.

34'

ΓΚΟΟΟΛ 0-2 για τον ΠΑΟΚ (Πρίγιοβιτς)!

Ο Αζεβέντο έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, ο Πρίγιοβιτς σηκώθηκε αφύλαχτος και με κεφαλιά από την καρδιά της περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Γκιοατά έχασε τον Σέρβο φορ.

43'

Δοκάρι για τον Πανιώνιο! Εκτέλεση φάουλ του Σπιριντόνοβιτς, πρώτη κεφαλιά του Μπανανά, δεύτερη του Μασούρα, η μπάλα στην αριστερή δοκό του Πασχαλάκη.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

 • ΠΑΟΚ

1'-24'

Επιθετικά ο ΠΑΟΚ μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο είχε 2 ξεκάθαρες κατευθύνσεις όσο αναφορά τον τρόπο της θετικής μετάβασης του παιχνιδιού του δηλαδή της επιθετικής ανάπτυξης αλλά και τον ρυθμό που ήθελε να δώσει. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού του ξεκινούσε από τον άξονα αφού τα αμυντικά χαφ (Κάνιας, Μαουρίσιο) δέχονταν εύκολα την μπάλα καθώς δεν υπήρχε ιδιαίτερη πίεση από τον Πανιώνιο στο κέντρο του γηπέδου και από εκεί κατεύθυναν την μπάλα στα πλάγια και κυρίως στην αριστερή πλευρά όπως επιτιθόταν. Μακ περισσότερο, αλλά και ο Λημνιός δεν ήταν πάνω στη γραμμή αλλά πιο εσωτερικά για να πάρουν την μπάλα με αποτέλεσμα να δίνουν τον χώρο στα δύο πολύ επιθετικά μπακ Βιερίνια και Αζεβέδο να πάρουν την γραμμή με συνεχή ανεβάσματα και κίνηση overlap. Στόχος σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ο Πρίγιοβιτς, που είτε ήταν άμεσος αποδέκτης είτε με την κίνηση του δημιουργούσε χώρους για τους παίκτες που πατούσαν περιοχή . Τόσο στην οργανωμένη επιθετική τους λειτουργία όσο και στο αντεπιθέσεις ο ΠΑΟΚ είχε μια πολύ γρήγορη μετάβαση της μπάλας ψάχνοντας στην πρώτη κατάσταση με υπομονή και στο transition άμεσα τον τρόπο να απειλήσουν (με αυτόν τον τρόπο προήλθε και το γκολ). Γενικότερα ήθελε να προσδώσει στο ματς έναν υψηλό ρυθμό.

Αμυντικά οι βασικές οδηγίες που μπορούσε να διακρίνει κανείς ήταν δύο. Ο ΠΑΟΚ σε αυτό το διάστημα του παιχνιδιού είχε την συντριπτική κατοχή, κάτι που ήταν σκοπός του παιχνιδιού του και ανέβαζε πολύ ψηλά τους παίκτες ψάχνοντας κάποια κατάσταση υπεραρυθμίας είτε στα άκρα είτε στον άξονα. Όταν έχανε όμως την μπάλα ο κίνδυνος ήταν μεγάλος καθώς κάποιοι παίκτες ήταν εκτός θέσης, κυρίως οι ακραίοι αμυντικοί. Για αυτό επέλεξε μόλις χάνει την μπάλα να εφαρμόζει άμεση οργανωμένη πίεση στην μπάλα με σκοπό να την ξανακλέψει και δεν οπισθοχωρούσε για να πάρουν οι παίκτες την θέση τους. Κάτι που εγκυμονούσε μεγάλο κίνδυνο εφόσον αυτή η πίεση δεν ήταν αποτελεσματική, παρόλο που δεν το πλήρωσε. Αυτό είχε να κάνει με την ανασταλτική αντιμετώπιση της ομάδας στο αμυντικό transition. Όταν ο πανιώνιος επιτιθόταν οργανωμένα η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική. Ανά διαστήματα, σχετικά μεγάλα, εφάρμοζε πίεση σε όλο το γήπεδο ή στα ¾ προσπαθώντας να δυσκολέψει αρκετά την κυκλοφορία της μπάλας ανεβάζοντας αρκετά τις γραμμές της. Αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει για όλο το διάστημα λόγω κόπωσης και έτσι σε άλλα διαστήματα οπισθοχωρούσε δίνοντας χώρο στο πανιώνιο.

25' - 34'

Επιθετικά έγινε πιο προσεκτικός καθώς ο πανιώνιος ανέβασε τις γραμμές του και πήρε πρωτοβουλία κινήσεων και σε όποια προώθηση των ακραίων αμυντικών φρόντιζε να γίνει γρήγορα αλληλοκάλυψη είτε από κάποιο κεντρικό μέσο είτε από στόπερ που έβγαινε στα άκρα και την θέση τους κάλυβε το αμυντικό χαφ. Από μια τέτοια προώθηση ήρθε και το δεύτερο γκολ.

Ο Πανιώνιος πήρε μέτρα στο γήπεδο και ο ΠΑΟΚ θέλοντας να το αποτρέψει αυτό εφάρμοσε σε ακόμα μεγαλύτερο διάστημα την πίεση στα ¾ του γηπέδου ανεβάζοντας την γραμμή της άμυνας σχεδόν στο κέντρο, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την αδυναμία των δύο στόπερ να προωθήσουν με ασφάλεια την μπάλα. Οι απόπειρες του πανιωνίου να γίνουν απειλητικοί αποτράπηκαν με κύριο υπεύθυνο τον Βαρέλα.

35' - 45'

Ο πανιώνιος οπισθοχώρησε ξανά οπότε η προσεγγίσει έγινε ξανά ίδια με αυτή του πρώτου διαστήματος(1'-24'). Σε αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ απειλήθηκε σοβαρά από μια στημένη φάση.

 • ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

1' - 24'

Ο πανιώνιος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο επιλέγοντας να δώσει χώρο στον ΠΑΟΚ και να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις με τους τρεις πολύ γρήγορους παίκτες που διαθέτει στην εμπροσθογραμμή της (Σπιριντόνοβιτς, Γεσίλ και Μασούρα). Είχε ως σκοπό να εκμεταλλευτεί τα συνεχή ανεβάσματα των ακραίων αμυντικών του ΠΑΟΚ, σε μία προσπάθεια να τους πετύχει εκτός θέσης. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού του γινόταν από πίσω όταν ο ΠΑΟΚ του έδινε χώρο, ενώ όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης πίεζε ψηλά επιχειρούσαν γεμίσματα στον Γεσίλ στην πλάτη της άμυνας για να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα του έναντι των αμυντικών που ανέβαιναν τόσο ψηλά.

Αμυντικά αποφάσισε να δώσει χώρο στον ΠΑΟΚ και η γραμμή πίεσης της να αρχίσει πίσω από το κέντρο. Οι κοντινές αποστάσεις μεταξύ των παικτών του Πανιωνίου είχαν ως στόχο να δυσχεραίνουν την επιθετική λειτουργία των αντιπάλων όμως οι γρήγορες μεταβιβάσεις των τελευταίων έκαναν την αμυντική λειτουργία να μην αποδώσει τα αναμενόμενα. Σε αυτό το γεγονός συνεπικούρησε και το μεγάλο κενό ανάμεσα στα δύο στόπερ που έχασαν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τον Πρίγιοβιτς με μία από αυτές να το πληρώνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Για μικρά διαστήματα πίεσε και ο Πανιώνιος ψηλά με το γκολ το πρώτο του ΠΑΟΚ να έρχεται σε μία τέτοια κατάσταση.

25' -34'

Ο πανιώνιος δεχόμενος το γκολ αναγκάστηκε να ανέβει και να προσπαθήσει να επιτεθεί οργανωμένα έχοντας την μπάλα στα πόδια του δημιουργώντας προοπτικές ευκαιρίας, η τελική επιλογή όμως δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα να μην δημιουργήσει κάποια σημαντική ευκαιρία. Επίσης στην δημιουργία ο Κόρμπος γύριζε πιο πίσω για να υποδεχτεί και να προωθήσει την μπάλα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν νέα λάθη στις μεταβιβάσεις από τα δύο στόπερ. Έχοντας την μπάλα στα πόδια κατέστησε και τον ΠΑΟΚ λιγότερο επικίνδυνο επιθετικά. Μία όμως ακόμη κακή επικοινωνία μεταξύ του κεντρικού αμυντικού διδύμου έκανε το σκορ 0-2.

35' - 45'

Ο πανιώνιος απογοητεύτηκε και γύρισε ξανά πίσω με αποτέλεσμα να βλέπουμε την ίδια κατάσταση με την αρχή του παιχνιδιού. Θα μπορούσε όμως να πάρει κάτι από το πρώτο ημίχρονο εάν ο Μασούρας ήταν λίγο πιο εύστοχος.

ΣΧΟΛΙΑ

 • Ο ΠΑΟΚ ήταν επιβλητικός στο α ημίχρονο με 64 % κατοχή και κατάφερε με τον βαρέλα να καθαρίζει τα πάντα πίσω να γίνει ιδιαίτερα αποτελεσματικός και επιθετικά.
 • Οι κεντρικοί αμυντικοί του Πανιωνίου Μπανανά και Γκιοατά ήταν ο αδύναμος κρίκος της ομάδας του πανιωνίου καθώς αμυντικά είχαν πολύ κακή επικοινωνία και κακές τοποθετήσεις αλλά και επιθετικά έμοιαζαν να μην ξέρουν τι να κάνουν την μπάλα όταν ερχόταν στα πόδια τους.
 • Πολύ νευρική η ομάδα του πανιωνίου.
 • Τα 10 φάουλ του ΠΑΟΚ έναντι των 4 του πανιωνίου δείχνουν το πιο επιθετικό τρόπο που πήγαιναν στα μαρκαρίσματα οι πρώτοι και ότι ήταν πιο αποφασιστικοί.
 • Δεν υπήρξε κάποια αλλαγή σχηματισμού στο πρώτο ημίχρονο σε καμία από τις δύο ομάδες.

ΑΛΛΑΓΕΣ

-

Β΄ΗΜΙΧΡΟΝΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

73'

ΓΚΟΟΟΛ 0-3 για τον ΠΑΟΚ (Μπίσεσβαρ)!

Ο Μπανανά απομάκρυνε με το κεφάλι, ο Μπίσεσβαρ σούταρε στην κίνηση λίγο έξω από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, η μπάλα στο δεξί δοκάρι και στα δίχτυα.

85'

ΓΚΟΟΟΛ 1-3 για τον Πανιώνιο (Κόρμπος)!

Ο Μπραχίμι εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, η μπάλα πέρασε από όλα τα σώματα, έφτασε στον Κόρμπο, ο οποίος προ κενής εστίας στο δεύτερο δοκάρι την έστειλε στα δίχτυα με το στήθος.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

 • ΠΑΟΚ

45' - 70'

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με μια πολύ πιο συντηρητική προσέγγιση απόρροια και του σκορ. Δεν απείλησε ούτε και απειλήθηκε ιδιαίτερα και προσπάθησε να διαχειριστεί το ματς χωρίς να προκληθεί κάποια μεταβολή στο σκορ, κάνοντας επίθεση βέβαια όποτε είχε την ευκαιρία με την ίδια τακτική φιλοσοφία. Σε μια από αυτές κατάφερε να σκοράρει με ένα εξαιρετικό τελείωμα από μακρινή απόσταση του Μπίσεσβαρ που είχε μπει ως αλλαγή. Η αμυντική του λειτουργία έδεσε ακόμα περισσότερο λόγω αυτής της αντιμετώπισης. ο Πανιώνιος ισορρόπησε το ματς και απέκτησε μια μικρή υπεροχή που δεν κατάφερε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους παίκτες του ΠΑΟΚ.

70' - 85'

Ο ΠΑΟΚ μετά το 3-0 έπαιξε καλύτερα και είχε την ευκαιρία να προσδώσει στο ματς χαρακτήρα θριάμβου. Και σε αυτό το διάστημα που είχε την υπεροχή δεν είχαμε κάποια μεταβολή στην τακτική φιλοσοφία. Στο 85' φάνηκε επιπόλαιος ξανά σε ένα στημένο και αυτή την φορά το πλήρωσε. Ο ΠΑΟΚ έκανε αλλαγές μόνο σε πρόσωπα χωρίς να επηρεαστεί ο σχηματισμός και οι παίκτες που μπήκαν είχαν τον ίδιο ρόλο με τους προκατόχους τους.

85' - 90'+

Ανέβηκε ψηλά αφήνοντας κενά και σε μία περίπτωση κόντεψε να το πληρώσει. Αναίτια σε αυτό το σημείο του αγώνα ήταν ανοργάνωτη μεσοαμυντικά.

 • ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

45' - 70'

Ο πανιώνιος βγήκε από τα αποδυτήρια αποφασισμένος να βελτιώσει την εικόνα του και να αφήσει πίσω την νευρικότητα. Οι αλλαγες του προπονητή του πανιωνίου από την αρχή του ημιχρόνου φανέρωναν αυτές τις προθέσεις. Ισορρόπησε το ματς και κυριαρχούσε στα σημεία χωρίς όμως να καταφέρει να γίνει ουσιαστικά απειλητική όλο αυτό το διάστημα. Η αντικατάσταση του Γκιοατα που έμοιαζε επιβεβλημένη πρόσθεσε μια μεγαλύτερη σταθερότητα και με την επιλογή να πάει ο Μασούρας στην κορυφή και ο Παπαγεωργίου στα δεξιά ο κύριος Γρηγορίου θέλησε να εκμεταλλευτεί την καλύτερη επαφή του Μασούρα με τα δίχτυα. Κόντρα στην ροή του αγώνα ο ΠΑΟΚ έβαλε και άλλο γκολ. Λίγο πριν γίνει αυτό ο ο προπονητής του Πανιωνίου είχε προχωρήσει στην μοναδική αλλαγή σχηματισμού παίζοντας 4-3-3 με τον Κόρμπο 6αρι.

70' - 85'

Ο Πανιώνιος εμφάνισε σημάδια αγωνιστικής αλλά κυρίως ψυχολογικής κόπωσης και δεν έδειχνε ικανός να απαιτήσει τίποτα από το ματς. Οπισθοχώρησε και με ευάλωτη αμυντική λειτουργία κινδύνεψε να φάει και άλλα γκολ. Σε μία φάση στημένη και πάλι από το δεύτερο δοκάρι απείλησε και αυτήν την φορά ευστόχησε.

85' - 90'+

Ο πανιώνιος μοιάζει να έχει ξυπνήσει αποφεύγει τα πολλά ατομικά λάθη που έκανε προηγουμένως και σε δύο περιπτώσεις κάνει αιφνιδιασμό χωρίς όμως καλές τελικές επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑ

 • Πολλά εύκολα ατομικά λάθη από τους παίκτες του Πανιωνίου.
 • Ανούσια η κατοχή των γηπεδούχων.
 • Τα γκολ του δεύτερου ημιχρόνου μπήκαν κόντρα στην ροή του ματς.
 • Ο ΠΑΟΚ δεν πραγματοποίησε αλλαγή στον σχηματισμό του, ενώ ο Πανιώνιος το 68' με την είσοδο του Μπραχίμι από 4-2-3-1 το έκανε 4-3-3

ΑΛΛΑΓΕΣ

46'

Πανιώνιος: Σταυρόπουλος και Παπαγεωργίου στο ματς. Γκιοατά και Γεσίλ εκτός αγώνα.

65'

ΠΑΟΚ: Μπίσεσβαρ αντί Πέλκα.

68'

Πανιώνιος: Ο Μπραχίμι αντί του Ουάσινγκτον.

69'

ΠΑΟΚ: Ο Πρίγιοβιτς εκτός, στη θέση του ο Κουλούρης.

75'

ΠΑΟΚ: Αντί του Μαουρίσιο ο Σάχοβ.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΟΚ

+ ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: Εξαιρετικό το transition (μεταφορά μπάλας) της ομάδας από την άμυνα στην επίθεση.

-ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: Η αντιμετώπιση των στημένων και κυρίως η αργή αντίδραση όταν η μπάλα πηγαίνει στο δεύτερο δοκάρι.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

+ ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: Οι στημένες μπάλες.

-ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: πολλά εύκολα ατομικά λάθη στο πρώτο ημίχρονο από την άμυνα και στο δεύτερο από το κέντρο.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: contra.gr

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ