Το ελληνικό... ποδόσφαιρο!

2018-03-10

Τα τελευταία 3 χρόνια στις Ελληνικές ομάδες έχουν αφαιρεθεί 32 βαθμοί από επεισόδια που έλαβαν χώρα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ένα στατιστικό που προκαλεί ντροπή, προβληματισμό και αυτοκριτική. Ή έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον.

Εν αναμονή των εφέσεων του Ολυμπιακού και του Π.Α.Ο.Κ. η σελίδα ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ κάνει μία έρευνα για τις ποινές που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας τα τελευταία 3 χρόνια στο πρωτάθλημα της Superleague και στο κύπελλο. Τα ευρύματα που προκύπτουν αναλυτικά:

  • Για την σεζόν 2017 -2018 δηλαδή αυτήν που διανύουμε εάν δεν αλλάξει κάτι με τις εφέσεις που η εκδίκαση τους βρίσκεται σε εξέλιξη έχουμε αφαίρεση 8 βαθμών από 3 ομάδες της Superleague.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς, μία απόφαση που του είχε επιβληθεί από την προηγούμενη χρονιά για την διακοπή του αγώνα των play - off με τον Π.Α.Ο.Κ..

Στον Ολυμπιακό έχει επιβληθεί ποινή 3 βαθμών για τα επεισόδια στον αγώνα με την Α.Ε.Κ για το πρωτάθλημα, κάτι που μπορεί να αρθεί με δικαστική απόφαση.

Στον Π.Α.Ο.Κ έχει επιβληθεί η ίδια ποινή για το ματς με τον Ολυμπιακό που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και σε αυτή την ποινή υπάρχει η δυνατότητα άρσης.

  • Για την σεζόν 2016 - 2017 υπήρχε και πάλι αφαίρεση βαθμών για τις ομάδες, 12 συγκεκριμένα, αυτή τη φορά για δύο από αυτές.

Ο Π.Α.Ο.Κ και πάλι αυτήν την φορά για γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκτός αγωνιστικού χώρου και συγκεκριμένα στον τελικό του κυπέλλου με αντίπαλο την Α.Ε.Κ. τιμωρήθηκε με 6 βαθμούς. Επιπλέον για τον ημιτελικό του κυπέλλου του επιβλήθηκε τιμωρία 3 βαθμών. συνολικά είχε απώλεια 9 πόντων.

Ο Παναθηναϊκός σε συνέχεια της τιμωρίας που αναφέρθηκε πιο πάνω του επιβλήθηκε και ποινή 3 βαθμών στο ματς με τον Π.Α.Ο.Κ..

  • Η σεζόν 2015 - 2016 ήταν το ίδιο επεισοδιακή καθώς 4 ομάδες τιμωρήθηκαν συνολικά με 12 βαθμούς ποινή.

Α.Ε.Κ. και Ατρόμητος είχαν έκαστοι απώλεια 3 βαθμών για τα επεισόδια στον μεταξύ τους αγώνα.

Ο Π.Α.Ο.Κ. για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είχε βαθμολογική απώλεια αυτή την φορά της τάξεως των 3 πόντων για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο.

Τέλος ο Παναθηναϊκός είχε απώλεια 3 βαθμών και αυτός σε αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Συνολικά μέσα σε 3 αγωνιστικές περιόδους , χωρίς η τρίτη να έχει ολοκληρωθεί , έχουν επιβληθεί ποινές 32 ολόκληρων βαθμών! Νούμερο πρωτόγνωρο που θα πρέπει να προκαλέσει τον προβληματισμό και την αντίδραση όλων.

Προβληματισμό στους διοικούντες των ομάδων που θα πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να περιθωριοποιήσουν τους μεμονωμένους οπαδούς - κάφρους που κάνουν κουμάντο στα γήπεδα υπό την ανοχή τους.

Στο κράτος που όσα πρόστιμα και να επιβάλλει πρέπει να κυνηγήσει με πιο ουσιαστικό τρόπο και να αποβάλλει με κάθε κόστος τον χουλιγκανισμό και κάθε μορφή οπαδικής βίας στον αθλητισμό.

Αλλά και εμάς τους ίδιους σαν φιλάθλους που πρέπει να καταδικάζουμε και να απομονώνουμε κάθε οπαδό που εκφράζει τέτοιες συμπεριφορές ανεξάρτητα αν προέρχεται από την ομάδα μας ή όχι.

Είναι ντροπή όλων αυτή η κατάσταση. Όταν σταματήσουν πρόεδροι, φίλαθλοι και κράτος να αποποιούνται των ευθυνών του ίσως ελπίσουμε για ένα καλύτερο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ας μιλήσουμε κάποτε για ποδόσφαιρο, αποκλειστικά με ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. Κάφρος δεν γεννιέσαι, αλλά σίγουρα γίνεσαι. Για αυτό και ας φροντίσει κάθε πατέρας που βλέπει έναν αγώνα με το παιδί του στην τηλεόραση, κάθε προπονητής που κάνει μία παρατήρηση στον νεαρό αθλητή του, κάθε δημοσιογράφος που γράφει ένα άρθρο για μία ομάδα να συνδιαμορφώνουν φιλάθλους και όχι οπαδούς.

Περπερίδης Βαγγέλης